A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713406241.3477.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Muzeul de Istorie Naturala din Iasi are nevoie urgenta de reabilitare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-02-2015, ora 11:12

Muzeul de Istorie Naturala din Iasi are nevoie urgenta de reabilitare

Articol de Madalina Irimia
Cladirea Muzeului de Istorie Naturala din Iasi, care adaposteste peste 150.000 de exponate, unele foarte valoroase, este in stare avansata de degradare, iar reabilitarea ar costa cel putin 2 milioane de euro. Muzeul este inchis de aproape doi ani, tocmai din cauza starii deplorabile.

„Provizoriu, pana se va rezolva situatia cu reparatiile cladirii, am instalat niste folii de plastic, ca sa protejam vitrinele, pentru ca s-au produs niste infiltratii de apa. Ligheanele sunt acolo pentru a aduna apa care se prelinge pe folii”, explica Grigore Davideanu, muzeograf.

Tavan fisurat, pereti plini de infiltratii si tencuiala exterioara care se desprinde. Asa arata Muzeul de Istorie Naturala din Iasi, o cladire nerenovata de mai bine de 20 de ani.

„Cladirea a fost expertizata in 1995 si a fost catalogata ca fiind cu risc major de prabusire. Cel putin 2 milioane de euro ar trebui pentru reabilitarea cladirii”, afirma Ion Cojocaru, directorul Muzeului de Istorie Naturala.

Muzeul are peste 150.000 de exponate, dintre care 3.500 fac parte din patrimoniul national. Printre ele - replici ale dinozarilor, pasari, mamifere, dar si scheletul unui elefant care a fost adus la Iasi in 1834.

Scheletul elefantului Gaba, piesa de rezistenta, a fost cumparat de catre domnitorul Mihail Sturza pentru 135 de galbeni. Mai tarziu, exponatul a fost donat muzeului. Acum exista doua reprezentari ale acestuia - scheletul alaturi de o reprezentare la scara pe care este montata pielea. Sala principala de intalnire din cladirea muzeului a ajuns sa poarte, neoficial, numele de Sala Elefant”, relateaza Teodora Tompea, reporter Digi24.

„Expozitia permanenta din pacate este inchisa din cauza starii in care se afla cladirea, pentru a nu pune in pericol vizitatorii, care sunt in special copii”, spune Grigore Davideanu, muzeograf.

Cladirea a fost in litigiu timp de opt ani si nimeni nu a vrut sa investeasca in reparatii. De la inceputul anului, insa, de administrare se ocupa Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

„Acum sigur ca ne putem gandi ce s-ar putea face. Un proiect de reabilitare, consolidare si amenajare a cladirii, probabil depus pe fonduri europene”, declara Vasile Isan, rector UAIC Iasi.

Pana atunci, muzeul va ramane in continuare inchis.

Sursa: digi24.ro
Foto: diacaf.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii