A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713947327.2866.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Muzeul Literaturii Romane Iasi inaugureaza Muzeul „Cezar Petrescu”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
01-10-2015, ora 09:44

Muzeul Literaturii Romane Iasi inaugureaza Muzeul „Cezar Petrescu”

Articol de Madalina Irimia
Vineri, 2 octombrie, incepand cu ora 14 :00, la Centrul De Informare Informare Turistica Cotnari se va inaugura Muzeul „Cezar Petrescu” care valorifica Fondul „Cezar Petrescu”, donat Muzeului Literaturii Romane Iasi de Smaranda Chehata (sora scriitorului). Evenimentul va avea loc in cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi si reprezinta colaboarea dintre Muzeul Literaturii Romane Iasi si Primaria Comunei Cotnari.

Expozitia permanenta reconstituie muzeografic viata si activitatea scriitorului Cezar Petrescu, nascut la Hodora, comuna Cotnari. Pe langa obiecte care i-au apartinut lui Cezar Petrescu (masa de secol XIX, scaun de epoca, fotoliu, masina de scris, aparat de radio, coupe-papier din lemn, suport pentru stilou, vas ceramic), expozitia documentara insumeaza fotografii cunoscute si necunoscute, cu momente si oameni care au trecut prin viata sa, carti in editii prime si traduceri ale operei sale in limbile franceza, germana, italiana, maghiara, polona, ceha, manuscrise, gazete si ziare, la care a colaborat sau pe care le-a condus, precum si reprezentari grafice, Cezar Petrescu fiind si un talentat grafician, toate reconstituind imaginea unuia dintre cei mai fecunzi scriitori si gazetari romani ai primei jumatati a secolului al XX-lea.

„Este o mare bucurie sa deschidem un nou muzeu, nu se intampla in fiecare zi un asemenea eveniment. FILIT-ul reprezinta cel mai bun context pentru asta: exuberanta creativitatii contemporane face o reverenta in fata valorilor trecutului.”, a declarat Dan Lungu, director al MLR Iasi si manager al FILIT.

„Infiintarea punctului muzeal Cezar Petrescu reprezinta pentru Cotnari o onoare si totodata o obligatie morala; onoare, pentru ca putem astfel simti, prin obiectele scriitorului, spiritul epocii si idealurile sale, si obligatie morala, pentru ca era inadmisibil ca Cezar Petrescu, nascut pe aceste meleaguri, sa nu aiba niciun loc unde sa ne astepte, sa-i trecem pragul pentru vizite. Vrem, prin acesta expozitie, sa contrazicem astfel prejudecata ca nimeni nu-i profet in tara lui si totodata sa multumim tuturor celor care au facut posibil acest lucru.", a declarat Vasile Baeanu, primarul comunei Cotnari.

Muzeul „Cezar Petrescu” devine astfel cel de-al 13-lea obiectiv aflat in componenta Muzeului Literaturii Romane Iasi, alaturi de Muzeul „Ion Creanga" (deschis in 1918, primul muzeu memorial-literar din tara), Muzeul „Vasile Alecsandri", Mircesti (deschis in 1928), Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul" (deschis in 1970), Muzeul „Mihai Codreanu", (deschis in 1970), Muzeul „Vasile Pogor" (deschis in 1972), Muzeul „Otilia Cazimir" (deschis in 1972), Colectia „Istoria teatrului romanesc" (deschisa in 1976), Muzeul „Mihail Sadoveanu"( deschis in 1980), Muzeul „G. Topirceanu" (deschis in 1985), Muzeul „Mihai Eminescu" (deschis in 1989), Muzeul „Nicolae Gane" (deschis in 1993), Muzeul „C. Negruzzi", Trifesti (deschis in 1995).
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii