A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714033062.8908.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Monopost construit de studentii din Iasi. Tinerii au investit 20.000 de euro
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-07-2015, ora 08:14

Monopost construit de studentii din Iasi. Tinerii au investit 20.000 de euro

Articol de Cristian Amariei
Atinge suta de kilometri in doar trei secunde si ar putea face fata fara probleme intr-o competitie de Formula 1. Monopostul nu este realizat de un constructor celebru, ci de de o echipa de studenti ai Facultatii de Mecanica din Iasi. Deja medaliata cu aur, inventia lor ar mai avea nevoie de 14 mii de euro pentru finalizare - o suma mica pentru un producator auto, dar peste puterile studentilor.

"Ajunge la suta de kilometri in 3,2 secunde. Viteza maxima este la 240, dar nu e facuta pentru viteza. E facuta ca sa intre la circuit si sa mearga foarte, foarte tare," a explicat Petros Balios, student la Facultatea de Mecanica din cadrul UTI Iasi.

Masina de curse, despre care studentii spun ca ar pune in umbra monoposturi realizate de marci consacrate, a fost construita de la zero.

Alexandru Gramada, masterand la Facultatea de Mecanica din cadrul UTI Iasi: "Aici avem cadrul noului monopost. Am mers la fel, ca si pe celalalt, Varianta cu teava, structura triangulata, ceea ce ne impune si regulamentul. Am pus motorul pe pozitii si galeria de evacuare, urmeaza sa ansamblam celelalte piese."

"Sacrificiile au fost destul de mari din partea fiecarui membru, deci inclusiv timpul a fost primul si cel putin opt ore pe zi, de luni pana sambata, am petrecut in cadrul laboratorului, astfel incat sa facem masina," a spus Ionut Bocanet, masterand la Facultatea de Mecanica din cadrul UTI Iasi.

"Monopostul in sine este proiectat, il avem in stadiul de proiectare final, stim exact cum o sa arate. Singura problema sunt banii. Din cauza asta a intarziat si constructia acestui monopost," a adaugat Adrian Ropotoaie, student la Facultatea de Mecanica din cadrul UTI Iasi.

"In mod normal, saptamana viitoare ar fi trebuit sa facem primele teste la masina. Ne lipsesc o serie de piese, elemente si nu putem merge mai departe cu lucrarile," a explicat profesorul Ciprian Ciofu, coordonator.

Pana acum, tinerii au investit in constructia monopostului 20 de mii de euro, cea mai mare parte a banilor din sponsorizari. Au castigat medalia de aur la Salonul de Inventica de la Iasi si au fost invitati sa participe la competitii similare, in Ungaria, Cehia si Italia, insa ar mai avea nevoie macar de 14 mii de euro, doar pentru a se prezenta la evenimentul din tara vecina, programat luna viitoare.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, monopost, studenti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii