ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
05-10-2012, ora 03:52

Moastele Sfantului Cuvios Teofil vor fi aduse la Iasi

Articol de Diana Dumitriu

In fiecare an, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere si de marturisire crestina pentru credinciosi din tara si din strainatate, care vin la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale altor sfinti ai Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, pelerinii care vor veni sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea inchina si la moastele Sfantului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Manastirea Kitaev (Ucraina), de catre Inaltpreasfintitul Parinte Antonie, Arhiepiscop de Borispil si rector al Academiei Teologice din Kiev.

De asemenea, vor fi prezenti si Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, care va efectua o vizita la Iasi in perioada 12-15 octombrie, Preafericitul Parinte Krystof, Arhiepiscop de Praga si Mitropolit al tinuturilor cehe si al Slovaciei, precum si alti ierarhi din tara si din strainatate.

La evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei in perioada 7-15 octombrie 2012, presa va avea acces pe baza legitimatiilor de serviciu. In data de 14 octombrie 2012, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata pe esplanada din fata Catedralei Mitropolitane, pe o scena special amenajata.

Sfintul Teofil s-a nascut in satul Ziki din Macedonia. El a fost un barbat foarte invatat si un mare neovitor. La porunca Patriarhului Nifon al Constantinopolului el a calatorit la Alexandria ca sa vada cu ochii lui si sa cerceteze daca erau adevarate cele ce se auzeau ca Patriarhul loachim a mutat muntele cu rugaciunea si ca a baut intr-adevar otrava, silit fiind de ispitirea evreilor si musulmanilor de acolo, care otrava nu a putut sa ii faca nici un rau. Mergind la Alexandria si cercetind si vazind ca toate acestea sint adevarate, Sfintul Teofil s-a intors la Sfintul Munte, unde si-a continuat viata de nevointe, mai intii la Minastirea Vatopedi, apoi la Iviron, iar la urma la Chilia Sfmtului Vasile de linga Karyes, scrie crkvenikalendar.com

Mai marii au voit ca acest Parinte Teofil sa ia scaunul arhieresc al Tesalonicului, dar el a refuzat. Prin tacere desavirsita, prin sfintele si dumnezeiestile cugetari si prin rugaciunea cea savirsita in inima, el si-a curatit cu desavirsire mintea si trupul si s-a facut locas si vas al Duhului Sfint, in care locuia Hristos. Graind despre apropiata lui moarte, el a poruncit ucenicului lui Isaachie ca sa nu-i dea trupul obisnuitei ingropari, ci legindu-1 de picioare, sa-1 tirasca pina la un loc iar de acolo sa il arunce in mare. Cu frica mare si cu cutremur, ucenicul a implinit porunca Batrinului lui. Dar prin purtarea de grija a lui Dumnezeu moastele Sfintului Teofil s-au descoperit, si cind au fost asezate in vechea lui chilie, ele au inceput sa izvorasca un mir minunat si inmiresmat. Sfintul Cuvios Teofil a trecut la cele vesnice in opt zile ale lunii iulie, la anul 1548.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii