A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716035342.0376.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Mitropolia Moldovei vrea bani din bugetul local pentru iluminarea Catedralei Mitropolitane din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
29-10-2015, ora 11:10

Mitropolia Moldovei vrea bani din bugetul local pentru iluminarea Catedralei Mitropolitane din Iasi

Articol de Cristian Amariei
Catedrala Mitropolitana din Iasi vrea bani de la primarie ca sa-si plateasca factura la lumina. Fetele bisericesti spun ca e vorba de un monument istoric ce apartine orasului, deci e normal ca banii sa vina de la bugetul local. Factura ar ajunge la 100.000 de lei pe an.

Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost reabilitata recent, printr-un proiect european in valoare de 60 de milioane de lei si va fi pusa in valoare prin iluminare arhitecturala.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe refuza sa achite insa factura rezultata si au cerut ca respectivul sistem de iluminat sa fie racordat la reteaua publica. Astfel, costul ar urma sa fie acoperit din bugetul local.

„S-a considerat ca de frumusetea care este pusa in valoare beneficiaza toti iesenii sau cei care viziteaza Iasul pe timp de noapte”, sustine Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Primarul orasului e de acord cu solicitarea Mitropoliei.

„Nu le platim lor lumina, vorbim despre aspectul arhitectural urban. Asta este scopul unei autoritati publice, sa-si puna in valoare monumentele care il definesc”, declara Mihai Chirica, primar interimar al municipiului Iasi.

Iluminarea arhitecturala a Catedralei ar costa in jur de 100.000 de lei pe an. O cheltuiala ce pare accesibila pentru Mitropolie, care are in judetul Iasi o scoala privata, spital, centru de conferinte, editura si tipografie, monopol in fabricarea lumanarilor, dar si sute de hectare de teren si podgorii.

Din afacerile pe care le deruleaza, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a obtinut anul trecut venituri de aproape 10 milioane de euro. La asta se adauga, potrivit bilantului contabil depus la Ministerul Finantelor, inca 2 milioane de euro din donatii.

„Mi se pare aberant la banii pe care ii detine Mitropolia din Iasi si Patriarhia Romana, mi se pare aberant”, spune un iesean.

„La Mitropolie sa mai aprinda si niste lumanari, nu trebuie lumina”, considera o localnica.

Proiectul prin care iluminatul arhitectural al catedralei va fi platit de la bugetul Iasului va fi votat astazi in Consiliul Local.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii