A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715559654.1354.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Migrena nu-i o simpla durere de cap. Este o boala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
04-06-2012, ora 12:09

Migrena nu-i o simpla durere de cap. Este o boala

Articol de Madalina Irimia

Multa lume confunda migrena cu simpla durere de cap. Aceasta din urma, si ea foarte neplacuta, trece destul de usor cu ajutorul antinevralgicelor, pe care adesea farmacistul le elibereaza chiar si fara reteta. Specificul migrenei este acela ca nu cedeaza la calmante.

Atunci cand nu cedeaza, bolnavul este tentat sa faca experiente pe pielea proprie si sa-si adminstreaze singur o medicatie suplimentara, marind doza sau repetand-o. Sunt la fel de rele si una, si alta, scrie MedPulse.

Daca doza normala nu si-a facut efectul, consultatia medicala este obligatoire. Desi, in cazul migrenelor, nici medicii nu au solutii imediate si eficiente, consultul este totdeauna mai util decat automedicatia.

Migrena, cum spuneam, nu este o simpla stare de rau, ci o boala si adesea una ereditara. Transmiterea de la parinti sau bunici nu este obligatorie, dar constituie un important factor de risc. Boala apare frecvent, iar statistica a aratat ca 17% din femei si 6% din barbati fac o forma de migrena - mai grava sau mai putin grava.

In unele cazuri, migrena debuteaza brusc, in altele evolueaza treptat. Poate fi provocata de o stare de stres, de atmosfera inabusitoare, eventual in mijloacele de transport obisnuite sau dupa un efort fizic.

Exista si alimente care provoaca declansarea crizei: unele branzeturi, ciocolata, nuci, peste, bauturi alcoolice (berea). Somnul insuficient sau schimbarile bruste climatice pot provoca o criza de migrena.

Durerea ajunge sa fie severa si chinuitoare. Ea se agraveaza dupa mersul pe jos indelungat, la urcatul scarilor, la actiunea luminii puternice sau a sunetului strident. In cazuri extreme, medicul poate aplica un anestezic, dar actiunea acestuia are o durata limitata.

In mod obisnuit, starea de migrena trece dupa 4 - 72 ore. In acest timp, bolnavul, daca nu s-a deplasat la medic, trebuie sa inchida toate geamurile ca sa evite curentul, sa coboare storurile sau sa stinga lumina, sa evite orice l-ar deranja si sa astepte cu calm.

Calmul este foarte important in timpul crizelor de migrena, intrucat acestea pot fi provocate chiar de iritari nervoase.

Uneori, criza de migrena este precedata de o stare de rau generala, denumita "aura". Aura poate consta in scaderea vederii ("prin ceata), senzatii auditive anormale, halucinatii, reactii gustative, tactile, ameteli, amorteala, dificultati de vorbire.

In aceasta etapa, exista medicamente care, luate din timp, previn atacul, dar trebuie sa fie prescrise de medicul care a constatat ca pacientul este afetat de boala.

De altfel, mijloacele de prevenire sunt singurele eficiente impotriva migrenei, contra care ia nu exista medicatie eficienta, aplicabila in timpul evolutiei.

Adesea, pacientii intuiesc singuri mijloacele prin care isi pot ameliora situatia. Uneori este util un dus cald sau rece, alteori o baie in cada, sederea in intuneric sau, de cele mai multe ori, somnul.

In orica caz, este utila mentinerea unui stil de viata sanatos, cu practicarea sportului si a gimnasticii. Ca terapie alternativa, adesea s-au dovedit utile acopunctura, presopunctura si masajul.

Sursa: ziare.com

Foto: e-noni.info

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii