ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-03-2015, ora 11:46

Medicii romani nu se mai ingramadesc sa munceasca in strainatate

Articol de Cristian Amariei
La targul de joburi organizat la Iasi, unde s-au pus la dispozitia cadrelor medicale peste o mie de joburi in spitalele de peste hotare, numarul candidatilor a fost la jumatate fata de asteptari. Asta desi angajatorii au venit cu salarii atractive care pot ajunge si pana la 12.000 de euro pe luna.

La targul de joburi in strainatate pentru medici, organizat la Iasi, standurile au fost mai mult goale. Desi angajatorii au pus la dispozitia doctorilor, asistentelor si infirmierelor peste 1.000 de locuri de munca in opt tari, prezenta a fost mult mai redusa fata de anii anteriori. si asta desi salariile sunt si de zece ori mai mari decat in spitalele din tara.

Cozmin Savulescu, recrutor: „La standul nostru au venit circa 50-60 de medici. La cat va asteptati? Cam la dublu era de obicei. Salariul unui rezident in Germania porneste de la circa 2.300 de euro net, iar al unui medic specialist de la 3.500 de euro in negociere in functie de clinica si de specialitate.”

Specialistii au si o explicatie pentru numarul redus de persoane interesate.

Laurentiu Neagoe, recrutor: „Candidatii romani nu mai sunt atat de disperati sa plece. Au venit, nu stiu, 10-20-30 de oameni sa spunem pentru ceea ce caut eu si anume infirmieri si asistenti medicali generalisti pentru Marea Britanie.”

Si asta desi salariile sunt si de cateva zeci de ori mai mari decat cele din tara. Cele mai bune oferte sunt in spitalele din Suedia, Norvegia sau Danemarca. Salariile aici pornesc de la 2.200 de euro pentru asistentii medicali si rezidenti si 4.000 de euro pentru medicii specialisti.

Catalin Lungu, organizator targ: „Medicii specialisti sunt cautati si foarte bine platiti in tarile scandinave. in Norvegia de exemplu un salariu poate ajunge chiar si la 12.000 de euro pe luna.”

Cu toate acestea, putinele persoane care au trecut pragul targului au plecat dezamagite. Este si cazul Paulei, kinetoterapeut. Vrea sa plece din Romania pentru ca dupa 4 ani de voluntariat intr-un spital din Iasi nu a gasit un post. Nici la targ oferta nu i-a venit in ajutor.

Paula Constantin, kinetoterapeut: „Ne asteptam la mai multi si la mai multe oportunitati, am discutat pentru Anglia si nu au pentru physical therapist. Ceea ce mi s-a oferit a fost un post de a intra care este sub nivelul meu de educatie.”

Angajatorii cer de la candidati sa cunoasca o limba straina si le ofera chiar stagii de pregatire.

Sursa: digi24.ro
Foto: foaienationala.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  11.06.2017 11:15

wh0cd3250639 cialis vermox clindamycin buy robaxin

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii