A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713540181.7248.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Maternitatea „Cuza Voda” a fost reabilitata la standarde europene
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-05-2014, ora 19:01

Maternitatea „Cuza Voda” a fost reabilitata la standarde europene

Articol de Alexandra Stefanescu

Astazi a avut loc receptia lucrarilor de reabilitare a Spitalului Clinic de Obstetrica – Ginecologie „Cuza Voda” Iasi. Lucrarile au fost realizate cu fonduri ale Bancii Mondiale, in perioada 15 aprilie 2010 – 30 aprilie 2014, valoarea contractului fiind de 27.275.593 lei.

In afara de acesti bani, Consiliul Judetean Iasi a alocat fonduri in vederea dotarii cu mobilier a intregului spital. De asemenea, tot din fondurile Consiliului Judetean Iasi a fost reabilitat si utilat cu aparatura moderna etajul 6 al spitalului. Suma pentru lucrarile efectuate doar la etajul 6 este de aproximativ 250.000 lei.

Cladirea principala a Maternitatii ”Cuza Voda”, cea mai mare maternitate din Romania, a fost reabilitata la standarde europene. Anual aici au loc 6.000 de nasteri si sunt 6.500 de copii care beneficiaza de serviciile spitalului. Este firesc sa fie o atentie marita din partea administratiei, fie ca vorbim despre cea centrala, fie ca vorbim despre Consiliul Judetean. Pe parcursul ultimilor patru ani au fost efectuate lucruri minunate. Au fost reabilitate primele cinci etaje, iar etajul 6, cel mai pretios, care cuprinde sectia de neonatologie, locul in care ajung copiii care se nasc prematur si au nevoie de ingrijiri speciale, a fost reabilitat din fondurile Judetului Iasi. Cu aceasta ocazie felicit conducerea Maternitatii si a companiei Conest, companie care lucreaza inclusiv la reabilitarea Ambulatoriului de la acelasi spital”, a declarat Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Domnia sa a a anuntat ca doreste ca Maternitatea sa fie extinsa, prin construirea unui nou corp de cladire in curtea spitalului. „Vom construi o cladire noua, la fel de moderna ca si actualul spital. Sunt o serie de cladiri anexe, cum ar fi centrala veche sau cosul de fum, care nu mai sunt functionale. Pe acestea vrem sa le demolam si sa extindem spitalul pe suprafata care va ramane astfel libera de sarcina. Corpurile de cladire C1-C5, cele dinspre Teatrul National, sunt monumente istorice si nu fac obiectul noului proiect”, a mai declarat Cristian Adomnitei.

Lucrarile cuprinse in proiectul finantat de Banca Mondiala

Contractul a prevazut reabilitarea Corpurilor A si B (etajele 1-5). Principalele categorii de lucrari au fost:

1. recompartimentare si igienizare spatii saloane, sali de nastere individuala, ATI, bloc operator, cabinet;

2. modificarea functionalului conform standardelor europene cat si a cerintelor beneficiarului local;

3. schimbarea in totalitate a instalatiilor electrice, sanitare si termice;

4. realizarea instalatiei de ventilare si climatizare;

5. instalatii de fluide medicale saloane, sali de nastere, bloc operator, ATI;

6. instalatii de curenti slabi - alarmare la incendiu, control acces, supraveghere video, supraveghere medicala, desfumare automata si mecanica, apelare sora medicala, CATV si interfon;

7. reabilitare si consolidare parter Corp B;

8. schimbarea tamplariei interioare si a celei exterioare (speciale pentru zona medicala);

9. schimbarea solutiei de alimentare cu energie electrica.

Lucrari care vor fi executate la Ambulatoriul de Specialitate Obstetrica-Ginecologie „Cuza Voda”

Firma care va realiza lucrarile la Ambulatoriul aceluiasi spital este tot SC Conest SA Iasi, oferta castigatoare fiind de 3,2 milioane de lei, fara TVA, iar durata lucrarilor de maxim 20 de luni. Valoarea totala a proiectului este de aproape 8,9 milioane lei, din care aproape 7 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile. Acesta va imbunatati accesul femeilor si nou-nascutilor din intreaga Regiune de Nord-Est la servicii medicale de calitate.

Prin reabilitarea Corpului de Cladire C8 - Monument Istoric se refunctionalizeaza si se modernizeaza cladirea conform normelor de performanta prevazute de legislatia specifica si i se reda stilul specific al inceputului de secol XX, pentru a se incadra in mod corespunzator valorii de patrimoniu pe care o are complexul de cladiri Spitalul Clinic de Obstetrica – Ginecologie „Cuza Voda” si functiunii propuse.

Conform proiectului tehnic se propun urmatoarele categorii de lucrari de baza:

- Lucrari de reabilitare structurala;

- Lucrari de reabilitare arhitecturala;

- Lucrari de reabilitare a instalatiilor.

Finisaje interioare propuse:

- Se vor reface sapele la interior si se vor monta pardoseli noi din gresie portelenata pentru trafic intens, pardoseli acrilice in saloane si cabinetele de consultatii;

- La grupurile sanitare, la dusuri si la oficiu se vor realiza placaje ceramice cu faianta;

- Pe holuri si circulatii se vor realiza placaje din lemn, decorative, pentru protectia finisajelor;

- Se vor reface tencuielile interioare la pereti si tavane, inclusiv gletuirea si vopsirea cu var lavabil.

Finisaje exterioare propuse:

- Propunerile de reabilitare a fatadei vor avea in vedere refacerea ornamentelor specifice perioadei de executie - 1910 si mentinerea unui aer interbelic;

- Se propune refacerea acceselor in cladire, atat pietonal, cat si din punct de vedere al circulatiei auto, pentru a permite un acces facil, precum si posibilitatea realizarii unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap, conform normelor si normativelor in vigoare.

- In curtea interioara se va monta o rigola de captare a apelor pluviale, racordata la sistemul de canalizare al orasului.

- Zonele din imediata vecinatate a cladirii vor fi pavate in spiritul epocii si pe cat posibi, atat imprejmuirea din fier forjat, cat si stalpii de iluminat exterior, vor fi pastrati si reconditionati.

Accesul pacientilor in cladire se va realiza prin zona centrala, in spatiul de primire/receptie, de unde vor fi indrumati catre cabinetele de spacialitate. Pentru circulatia verticala in cladire, se vor realiza doua scari, una in legatura cu accesul principal, pentru pacienti si medicii din cadrul ambulatoriului si alta pentru angajatii laboratorului, in partea stanga a imobilului. Parterul cladirii va fi ocupat de cabinete pentru consultatii si camera de recoltare probe pentru laborator. Subsolul si etajul I sunt destinate laboratoarelor, iar etajul 2 este ocupat de vestiarele personalului, scoala mamei, urmarirea nou-nascutilor si kinetoterapie. Toate functiunile propuse sunt indispensabile functionarii ambulatoriului de specialitate, care sa ofere servicii medicale la standarde moderne.

Suprafata construita = 288,15 mp

Suprafata desfasurata = 1.117,70 mp

Suprafata utila = 831,04 mp

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii