A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716046073.9591.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Masurile pe care trebuie sa le ia presedintele, in urma caderii Guvernului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
28-02-2011, ora 14:37

Masurile pe care trebuie sa le ia presedintele, in urma caderii Guvernului

Articol de Alexandra Stefanescu

Dupa caderea Guvernului, Traian Basescu va trebui sa ia o serie de masuri pentru alegerea unui nou prim-ministru.

Dupa demiterea Cabinetului Boc, presedintele Traian Basescu trebuie, potrivit Constitutiei, sa numeasca un alt canndidat in functia de prim-ministru, dupa ce in prealabil s-a consultat „ cu partidul care are majoritate absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, cu partide reprezentate in Parlament“ . Constitutia Romaniei nu prevede insa un termen pana cand seful statului este obligat sa faca aceasta nominalizare.

Totodata, presedintele Traian Basescu nu este obligat sa accepte candidatul propus de celelalte partidele aflate in opozitie, ci are dreptul sa vina cu propria propunere. In aceste conditii, seful statului ar putea nominaliza un tehnocrat ca sef al Executivului, respectand in acest fel si dorinta PSD si PNL de a avea in fruntea guvernului un specialist care sa nu faca parte din nici un partid politic. Un posibil nume pentru ocuparea acestei functii ar fi, conform speculatiilor din presa din ultimele zile, cel al Alexandrei Gatej, care este in acest moment consiliera presedintelui. Traian Basescu mai are solutia de a-l nominaliza pentru fotoliul de sef al cabinetului, tot pe Emil Boc.

Daca Emil Boc va ramane la conducerea actualei echipe de ministri, este greu de presupus ca va primi votul de investitura al Parlamentului. Pentru a nu trece prin Parlamentul, Guvernul condus de Boc ar putea ramane in functie, interimar, pana la data de 6 decembrie, momentul celui de‑al doilea tur de scrutin si in aceste conditii i-ar putea fi reduse atributiile (fara posibilitatea de a emite ordonante de urgenta).

O alta varianta ar fi ca presedintele Traian Basescu si reprezentantii partidelor sa cada de acord asupra unui alt premier decat Emil Boc si asupra unui cabinet, care ar putea sa functioneze, de asemenea, in regim de interimat.

     
Tag-uri:

Dupa caderea Guvernului, Traian Basescu va trebui sa ia o serie de masuri pentru alegerea unui nou prim-ministru.  

 

Dupa demiterea Cabinetului Boc, presedintele Traian Basescu trebuie, potrivit Constitutiei, sa numeasca un alt canndidat in functia de prim-ministru, dupa ce in prealabil   s-a consultat „ cu partidul care are majoritate absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, cu partide reprezentate in Parlament“ . Constitutia Romaniei nu prevede insa un termen pana cand seful statului este obligat sa faca aceasta nominalizare.

 

Totodata, presedintele Traian Basescu nu este   obligat sa accepte candidatul propus de celelalte partidele aflate in  opozitie, ci are dreptul sa vina cu propria propunere.   In aceste conditii, seful statului ar putea nominaliza un tehnocrat ca sef al Executivului, respectand in acest fel si dorinta PSD si PNL de a avea in fruntea guvernului un specialist care sa nu faca parte din nici un partid politic.   Un posibil nume pentru ocuparea acestei functii ar fi, conform speculatiilor din presa din ultimele zile, cel al Alexandrei Gatej, care este in acest moment consiliera presedintelui.   Traian Basescu mai are solutia de a-l nominaliza pentru fotoliul de sef al cabinetului, tot pe Emil Boc.

 

Daca Emil Boc va ramane la conducerea actualei echipe de ministri, este greu de presupus ca va primi votul de investitura al Parlamentului. Pentru a nu trece prin Parlamentul, Guvernul condus de Boc ar putea ramane in functie, interimar, pana la data de 6 decembrie, momentul   celui de‑al doilea tur de scrutin si in aceste conditii i-ar putea fi reduse atributiile (fara posibilitatea de a emite ordonante de urgenta).

 

O alta varianta ar fi ca presedintele Traian Basescu si reprezentantii partidelor sa cada   de acord asupra unui alt premier decat Emil Boc si asupra unui cabinet, care ar putea sa functioneze, de asemenea, in regim de interimat.  

 

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii