ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-11-2014, ora 09:45

Masuri impotriva alcoolismului. Medicii de familie ii vor consilia pe cei care au probleme cu bautura

Articol de Madalina Irimia
In Moldova, abuzul de alcool a devenit un fenomen ingrijorator. Potrivit statisticilor, numarul persoanelor care ajung la Spitalul Socola, cu dependenta de alcool, creste, de la an la an, cu 10 procente. Din aceasta cauza, medicii de familie din mediul rural au primit sarcina de a-i depista pe cei care consuma bauturi alcoolice in exces si de a-i ajuta, prin consiliere, sa renunte la acest viciu.

In primele zece luni ale acestui an, 885 de persoane au ajuns la Spitalul de Psihiatrie Socola din cauza consumului exagerat de alcool. Asta inseamna cu zece la suta mai multi pacienti fata de anul precedent.

“Nu vin doar barbati, vin si femei, vin si foarte multi tineri, astfel incat ceea ce ne ingrijoreaza este practic o disipare si o largire a plajei de pacienti care se adreseaza cu probleme legate de alcool. Provin din toate mediile sociale si au diverse nivele de instructie, de pregatire,” a specificat Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Spitalul Socola Iasi.

Liliana Foca, coordonator proiect: “Romanii consuma 14,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor, ceea ce este ingrijorator situand tara noastra pe locul 5 in lume.”

Pentru diminuarea fenomenului, medicii de familie sunt obligati de acum inainte sa-i evalueze pe toti pacientii adulti si sa stalileasca daca acestia au sau nu probleme cu bautura. Pentru noua sarcina, doctorii sunt instruiti in cadrul unui proiect implementat de Asociatia Alternative Sociale in parteneriat cu Directiile de Sanatate Publica.

Statisticile spun ca aproximativ 1 din 5 pacienti care intra in cabinetul medicului de familie are un consum de alcool peste limitele recomandate de expertii in domeniu si, atunci, selectand acesti pacienti, medicul de familie poate sa le ofere o consiliere scurta care de fapt este o discutie scurta cu pacientul care este structurata si care include anumite elemente esentiale,” a explicat Doina Bunescu, formator.

Proiectul isi propune sa-i determine pe pacienti sa constientizeze ca alcoolul reprezinta un risc pentru sanatate si sa-i motiveze sa renunte la consumul excesiv.

Maria Pintilie, medic de familie: “Cam in fiecare zi ne confruntam cu aceste cazuri. incercam sa-i convingem sa renunte, dar este foarte greu, cei din anturaj vin disperati si ne cer ajutorul in sensul sa-i ajutam sa renunte. Consumul de alcool este o boala si este foarte greu de tratat.”

In judetele din Moldova, in cadrul proiectului impotriva alcoolismului, au fost realizate pana acum 5 ateliere de informare. in cadrul acestora, au fost instruiti peste 60 de medici de familie si asistenti medicali comunitari.

Sursa: digi24.ro
Foto: televiziunea-medicala.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii