ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-02-2014, ora 11:55

Mai multe casatorii in 2013, in Iasi

Articol de Madalina Irimia

2013 a insemnat pentru Directia Locala de Evidenta a Persoanelor (DLEP) anul mai multor premiere. Astfel, a fost primul an in care a functionat aplicatia online de programare a datei si orei pentru oficierea casatoriei civile. Cifrele arata ca 77% din totalul casatoriilor au fost programate prin aceasta metoda moderna si extrem de simpla. Totodata, in 2013, au fost primite 67.980 de cereri pentru eliberarea actului de identitate, record pentru ultimii patru ani. In acelasi timp, anul trecut, la DLEP Iasi au fost inregistrate 9.315 de nasteri, cu aproape 1.000 mai mult ca in 2012. Si numarul casatoriilor a fost in crestere, in 2013 fiind inregistrate 2.551, cele mai multe din 2010 incoace.

Pe linie de evidenta a persoanelor, angajatii DLEP au desfasurat a II-a editie a campaniei “Prioritate la identitate”. Scopul a fost punerea in legalitate pe linie de evidenta a persoanelor si stare civila a locuitorilor din toate cele 26 de comune deservite. Astfel, au fost puse in legalitate 1.620 de persoane. In acelasi timp, au fost pusi in legalitate, prin stabilirea resedintei in municipiul Iasi, peste 17.000 de elevi si studenti cazati in caminele scolare si universitati. Au fost desfasurate actiuni de informare cu privire la actele de identitate in comune, scoli si unitati sanitare. Totalul populatiei deservite de DLEP a ajuns la 505.000 de locuitori. Prin intermediul statiei mobile, functionarii directiei au pus in legalitate persoane nedeplasabile, internate in unitati sanitare si in centre de ocrotire/plasament.

Pe linie de stare civila, a fost organizata „Ziua Familiei”, actiune la care au participat peste 900 de persoane si in cadrul careia au fost premiate familiile care au implinit 50 de ani de casatorie. In cadrul evenimentului „Noaptea alba a Iasului”, a fost organizata expozitia „Acte de casatorie ale marilor personalitati iesene” la sediul in care se desfasoara activitatea Serviciului de stare civila, actiune care a inregistrat peste 3.000 de vizitatori.

Pentru invitatii care nu pot participa efectiv la oficierea casatoriei civile a fost pus la dispozitie, gratuit, un serviciu de transmitere a casatoriilor online prin intermediul Messengerului. Astfel, cei dragi au putut fi alaturi de sarbatoriti din orice colt al lumii.

A fost realizata si implementata, pe site-ul oficial al institutiei www.dlep-iasi.ro, aplicatia de programare on-line prin intermediul careia persoanele care au redobandit cetatenia romana isi pot programa online data si ora la care urmeaza a se prezenta la Serviciul de stare civila in vederea depunerii cererii si documentelor necesare transcrierii. Aceasta masura a inregistrat peste 4.500 de solicitari.

In ceea ce priveste Serviciul de Stare Civila, in 2013 au fost inregistrate 9.315 nasteri comparativ cu 8.361 in 2012. Si casatoriile au fost in crestere, angajatii DLEP inregistrand 2.551 de acte comparativ cu 2.311 in 2012.

In anul 2013 s-au primit la Serviciul de evidenta a persoanelor, 67.980 de cereri pentru eliberarea actului de identitate (comparativ cu 67.153 in 2012), dintre care 65.146 pentru carte de identitate si 2.834 pentru carte de identitate provizorie, principalele motive fiind: expirarea termenului de valabilitate, schimbarea domiciliului si numelui, pierderea, furtul, deteriorarea si eliberarea primei carti de identitate.

Foto: specialistweddings.com

     
Tag-uri: casatorii, DLEP, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii