ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
05-12-2012, ora 16:59

Lunar aproximativ sase persoane din Moldova afla ca au fost infectate cu HIV

Articol de Diana Dumitriu

De la inceputul anului si pana acum la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au aparut 62 de noi cazuri de persoane infectate HIV. La nivelul Regiunii de Nord Est, numarul persoanelor infectate cu acest cumplit virus a ajuns la 1.348. Dintre acesti bolnavi, jumatate sunt femei.

Conf. univ. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Parascheva spune ca numarul a crescut simtitor, de la 8% cat era in 2010 la 29% in acest an. Trendul este ascendent mai ales in randul celor care iau droguri intravenoase sau in randul homoxexualilor unde trendul a crescut de la 10 % la 23 %.

Dintre cele 33 de femei cu HIV care au nascut in acest an, doar un singur copil a murit la nastere iar 23 de bebelusi nu au detectabili ca avind acest virus, acest lucrur putand fi aflat la virsta de un an si jumatate.

Managerul Spitalului de Boli Infectioase vrea sa demareze o campanie de testare indeosebi in randul celor cu mai multe spitalizari, cum ar fi de exemplu bolnavii de hepatica B si C, dar si a gravidelor si tinerilor cu varste intre 16 si 18 ani, pentru care se va incerca controlul fara acordul prealabil al parintilor.

Foto: guardian.co.uk

     
Tag-uri: Moldova, infectare, HIV
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii