Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Lista bolilor provocate de aerul conditionat: de la o banala raceala la stop cardio-respirator
Articol de Madalina IrimiaNumarul persoanelor racite este in crestere in aceasta perioada, chiar daca afara sunt peste 30 de grade Celsius. Medicii ORL afirma ca aerul conditionat este principalul vinovat al faptului ca virozele respiratorii sunt tot mai des intalnite in ultima vreme.
"In ultima perioada, zilnic am o medie de 25 de pacienti care acuza diferite afectiuni provocate de utilizarea in mod abuziv a aerului conditionat. Organismul uman are nevoie de un confort terminc. Atunci cand dam aerul conditionat pe 16 grade Celsius corpul uman are de suferit. Ideal ar fi ca temperatura pe care o setam la aerul conditionat sa fie de 20-25 de grade", a declarat pentru gandul dr. Irina Manoliu, medic ORL.
Specialistii averizeaza ca odata cu aparitia caniculei au aparut si primele cazuri de sinuzite, rinite, otite, pneumonii, si bronsite. "O diferenta de temperatura mare intre exterior si interior duce la aparitia nasului infundat si a durerilor de cap. Atentie, aerul contitionat este si un mediu propice pentru virusuri. Astfel, daca filtrele de aer nu sunt curatate corespunzator riscul aparitiei rinitelor si chiar a penumoniilor este destul de crescut. Este ca si cum o persoana bolnava ti-ar tusi in fata", puncteaza medicul Manoliu.
Specialistii atrag atentia asupra riscului ce poate aparea atunci cand aparatul de aer conditionat este setat la o temperatura mult prea scazuta, comparativ cu cea de afara. Potrivit medicilor, cardiacii sunt expusi riscului de a face un stop cardio-respirator, deoarece inima lor este nevoita sa depuna mai mult efort pentru a se adapta temperaturii. Pentru a preveni acest risc, medicii recomanda ca diferenta de temperatura dintre exterior si interior sa nu depaseasca cinci grade Celsius.
Dr. Irina Manoliu spune ca ideal ar fi ca aerul conditionat sa nu fie lasat sa functioneze toata ziua. "Pentru a preveni aparitia bolilor mentionate mai sus, este ideal sa evitam ca aerul conditionat sa ne bata in cap", indica medicul ORL.
Specialistul recomanda persoanelor care racesc, chiar si in aceasta perioada, sa se prezinte la medic. "Este bine de stiut ca fiecare caz este unul particular, chiar si atunci cand avem de-a face cu o banala raceala. Ceea ce este bun la mine, nu va functiona si la celelalte persoane pe care le cunosc. Urmarea unui tratament dupa ureche poate duce la agravarea starii de sanatate", subliniaza dr. Manoliu.
Sursa: gandul.info
Foto: sanatate.unica.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email