ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-10-2015, ora 09:18

Legende ale muzicii romanesti, la Sarbatorile Iasului 2015

Articol de Cristian Amariei
Inaintea celor doua zile care marcheaza punctul culminant al evenimentelor, cea de-a XXIV-a editie a Sarbatorilor Iasului, organizate anual in luna octombrie de Primaria Municipiului Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si alti parteneri institutionali, continua marti, 13 octombrie, cu manifestarile laice si religioase obisnuite, dar si cu un concert extraordinar in aer liber.
De la ora 19.00, in Parcul Palas va avea loc un concert extraordinar Pasarea Rock Simfonic.

Pasarea Rock este un proiect muzical nou lansat pe piata muzicala din Romania (pe 25 martie 2014), dar de scoala veche, cu membri fondatori care nu mai au nevoie de nicio introducere. Este vorba de legendele rock Mircea Baniciu (solist vocal, chitara), Josef Kappl (chitara bass, voce) si Ovidiu Lipan – tandarica (tobe, percutie), care, alaturi de instrumentistii Sorin Voinea (clape) si Nicu Patoi (chitare) si de Flaviu Crisan (recitare), precum si de Orchestra simfonica a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti, dirijata de Vlad Mateescu, vor sustine un concert de muzica folk-rock, rock progresiv si etno rock.

In deschidere va concerta legendara formatie ieseana Rosu si Negru, readusa in viata muzicala la Iasi la initiativa lui Cosmin Marcovici, tenor al Operei Nationale Romane Iasi. De mentionat este faptul ca alegerea Parcului Palas drept loc al acestui concert a venit ca urmare a dorintei iesenilor, asa cum aceasta a fost exprimata in cadrul campaniei de consultare publica initiate de Primaria Municipiului Iasi, opinie potrivit careia centrul orasului trebuie degrevat de unele manifestari zgomotoase, iar evenimentele laice si cele religioase sa fie delimitate.

Un alt moment notabil al programului zilei de marti, 13 octombrie, va fi punerea in scena, de la ora 20.00, in spatiul inedit al Depoului RATP din str. Silvestru a spectacolului de teatru „Restitutio Fondane”. Spectacolul, care s-a bucurat de un considerabil succes de public si de critica, se bazeaza pe un text semnat de Catalin Mihuleac si este regizat de Octavian Jighirgiu.

Preziua sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva aduce si o intensificare a actiunilor dedicate zecilor de mii de pelerini veniti in Iasi. Pe langa cele trei puncte de informare amenajate pe Bd. Stefan cel Mare, Piata Palatului Culturii si Gara, Ceaiul Pelerinilor de pe Str. Mitropoliei si Cazarea pentru pelerini in parcarea Facultatii de Teologie, Primaria Municipiului Iasi va mai organiza, de la ora 14.00, in zona centrala, actiunea „Pelerin in Iasi” – un tur gratuit al principalelor obiective turistice religioase. De asemenea, intre orele 14.00 si 16.00, in zona Catedralei Mitropolitane, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iasi si Fundatia Solidaritate si Speranta vor organiza diverse actiuni de voluntariat pentru pelerini, sub genericul „Hrana pentru pelerini si suflet”.

Seara, de la ora 21.00, pelerinii sunt asteptati, la Catedrala Mitropolitana, la slujba de priveghere a Sfintei Cuvioase Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia si Sfanta Liturghie).

Cea de-a XXIV-a editie a Sarbatorilor Iasului continua cu „Student Bazaar Coolture” (in Piata Natiunilor – UMF Iasi), cu Targul de Toamna, Sarbatoarea Vinului si Targul „Sarbatoarea Dulcetii la Golia”, precum si cu alte activitati religioase, turistice si culturale.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
SIBNET,  13.10.2015 10:08

Cautam colaboratori pentru o activitate desfasurata pe calculator, intr-un proiect ce vizeaza piata electronica de carte. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la sibnet@usa.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii