A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714678688.4595.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Legea cainilor maidanezi respinsa de CCR. Primarul Gheorghe Nichita: “ E regretabil ca cei care au facut legea nu au fost in stare sa o faca asa cum trebuie”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-01-2012, ora 13:47

Legea cainilor maidanezi respinsa de CCR. Primarul Gheorghe Nichita: “ E regretabil ca cei care au facut legea nu au fost in stare sa o faca asa cum trebuie”

Articol de Alexandra Stefanescu

Decizia CCR lasa primariile din Romania sa aleaga dintre doua legi care se bat cap in cap in privinta eutanasierii maidanezilor. O lege permite eutanasierea cainilor comunitari si alta interzice acest lucru, iar fiecare primarie trebuie sa aleaga care act normativ sa il respecte. La Iasi, municipalitatea a inceput sa investeasca intr-un padoc, cainii putand fi astfel luati de pe strazi si dusi la adapost.

"Nu comentam reactia Curtii Constitutionale, probabil in motivare vom afla aspectele considerate ca fiind in afara legii. Cert este ca noi, pentru anul 2012, am prevazut fonduri pentru investitii la padoc, dar si pentru a continua activitatea de hingherit, asa cum avem legiferat de catre Consiliul Local Municipal inca din 2007.

Dorim ca aceasta lege sa fie bine analizata, iar deciziile sa nu mai poata fi contestate, pentru ca si Iasul, ca si alte orase din Romania, au nevoie de o lege clara si fara echivoc in ceea ce priveste gestionarea cainilor comunitari. E regretabil ca cei care au facut legea nu au fost in stare sa o faca asa cum trebuie. Asteptam ca Parlametul sa decida in cel mai scurt timp posibil situatia cainilor comunitari, pentru ca situatia este una sensibila, iar administratiile publice locale trebuie sa stie exact cum sa gestioneze aceasta problema", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

In momentul de fata exista doua legi cu prevederi contrare. Este vorba despre Legea 227/2002, modificata de Legea 391/2006, care permite eutanasierea cainilor fara stapan, daca dupa sapte zile de la transportarea in adaposturi cainii nu au fost revendicati sau adoptati.

Pe de alta parte, Legea 9/2008, care nu abroga Legea 227/2002, prevede ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca ramane la ideea de a construi adaposturi pentru cainii fara stapan, care trebuie stransi "cat mai curand" de pe strazi, intr-un termen de cateva luni. Oprescu a subliniat ca a gasit deja cateva solutii, in colaborare cu ONG-urile, fara a folosi bani de la buget.

"Am vorbit si cu primarii de sector, la 1 si la 2 exista deja adaposturi, ceilalti stau cu mana intinsa, dar vom interveni noi. Construim acum un adapost pentru 5.000-10.000 de caini. Viata in captivitate este scurta, insa trebuie sa ii strangem in cel mai scurt timp, cateva luni, de pe strazi", a declarat primarul Sorin Oprescu, pentru Mediafax.

Oprescu a precizat ca adoptia acestor caini nu prea functioneaza, pentru ca multi dintre cei care i-au luat ii lasa pe langa bloc, deci sunt tot pe strada si, mai mult, nu ii hranesc.

Curtea Constitutionala a decis miercuri, 11 ianuarie, ca este neconstitutionala Legea referitoare la cainii comunitari, care prevede ca eutanasierea animalelor fara stapan se va putea face dupa ce autoritatile locale vor consulta populatia. Curtea a publicat pe site-ul sau comunicatul de presa prin care anunta decizia luata miercuri. "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis, in parte, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 din Legea pentru modificare si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan sunt neconstitutionale", se arata in comunicat. Acesta precizeaza ca "argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Foto: romanialibera.ro

     
Tag-uri: caini, adapost, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii