ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-03-2015, ora 08:06

Laborator modern la IML Iasi. Noua aparatura permite compararea genetica a ramasitelor osoase

Articol de Cristian Amariei
In premiera la Iasi, din aceasta luna, la Institutul de Medicila Legala se poate face compararea genetica a ramasitelor osoase, iar rezultatele vor fi folosite in anchetele de disparitii misterioase, incendii sau catastrofe. Analizele minutioase sunt realizate intr-un laborator modern, dotat cu aparatura performanta adusa din Germania si care a costat peste 250.000 de euro. Un laborator similar mai exista doar in Bucuresti.

Specialistii de la Institutul de Medicina Legala din Iasi vor putea face lumina si in cele mai dificile cazuri. Au acum la dispozitie apartura care le permite compararea genetica a ramasitelor osoase.

"Spre deosebire de extractia obisnuita a ADN-ului, aici avem nevoie de o prelucrare anterioara a fragmentului osos care se taie la niste dimensiuni mai mici. Fragmentul, dupa aceea, trebuie facut pulbere, pulberea se demineralizeaza si urmeaza dupa aceea extractia obisnuita," a explicat Irina Streba, sef Laborator Genetica IML Iasi.

Compararea genetica a ramasitelor osoase se impune in 20 la suta din cazurile pe care le au de deslusit anchetatorii ieseni.

Irina Streba, sef Laborator Genetica IML Iasi: "Cazurile la care se lucreaza pe os sunt cazuri mai dificile si metoda este mult mai laboriasa si se refera la schelete. Deci, unde nu avem alte tesuturi umane din care am putea extrage ADN-ul, este cazul ori a unor gropi comune, ori a unor decedati in padure sau care si-au urmat procesul natural si au ajuns la stadiul de schelet, ori in cazuri de catastrofe."

Aceste determinari se fac intr-un laborator modern, dotat cu aparatura de ultima generatie, in valoare de peste 250.000 de euro. Investitia s-a facut din fondurile proprii ale Institutului de Medicina Legala Iasi.

"Amprenta genetica are probabilitate de peste 99,9%, ajuta toate cazurile cu probleme incerte, paternitate, biocriminalistica, identificarea petelor si asa mai departe. Se lucreaza cu material extrem de degradat si deci se poate identifica la distanta mare de timp-persoana si asa mai departe," a spus Diana Bulgaru, directorul Institutului de Medicina Legala Iasi.

Examinarea ramasitelor osoase costa 1.800 de lei. Tot in cadrul laboratorului IML se fac si testele de paternitate. Acestea costa 3.600 de lei si sunt platite de cei care le solicita.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (2)  
Erickaller,  08.07.2017 22:02

wh0cd470839 Trazodone 50 Mg seroquel for sleep tenormin online

   
Erickaller,  15.05.2017 06:26

wh0cd3178727 viagra prescription

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii