ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
07-10-2015, ora 08:11

La Iasi, doar jumatate dintre studenti ajung si absolventi

Articol de Cristian Amariei
Jumatate dintre studentii care se inscriu la facultate nu reusesc sa-si termine studiile. Asta arata statisticile Universitatii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, unde, in fiecare an, doar 3.000 de tineri promoveaza examenul de licenta. Multi isi dau seama pe parcurs ca au facut o alegere gresita, nu fac fata exigentelor sau isi iau un loc de munca pentru a se intretine si nu mai au timp sa ajunga la cursuri.
Irinel Bucur are 35 de ani si detine propria afacere. La facultate s-a inscris prima oara in 1999, dar a renuntat in 2003, atunci cand si-a deschis o firma. Acum 6 ani a decis sa incerce din nou si s-a reinscris la Facultatea de Informatica.

”A trebuit sa dau foarte multe diferente si nici de aceasta data nu am terminat-o. Am simtit lipsa acestei diplome si, uitati, va dau un exemplu extrem de simplu: diploma respectiva te ajuta pe tine ca si angajat sa primesti 16 la suta in plus la salariu, adica nu platesti impozit pe salariul pe care il iei.”

Iar situatia lui nu e singulara. De multe ori, tinerii care se angajeaza de pe bancile facultatii nu reusesc sa dea licenta. Dar nu e singurul motiv pentru care studentii renunta la facultate.

„Nu se inscriu la facultatea pe care si-au dorit-o cu adevarat, probabil pentru ca intampina dificultati pe parcursul facultatii si sunt nevoiti sa renunte, probabil pentru ca sunt impinsi de parinti sa se inscrie la o anumita facultate.”

”Am colegi care au abandonat. Sunt si probleme personale, financiare mai ales, si au fost nevoiti sa lucreze si fiindca si-au gasit un loc de munca nu au mai apucat sa mai vina si la cursuri.”

”Probabil ca nu au ambitie, vin doar ca sa petreaca viata de student,” spun studentii.

”Multi dintre studenti isi aleg facultatea in functie de tendinta perioadei, in functie de acolo unde merg prietenii, fara a face investigatii interioare serioase cu privire la ceea ce isi doresc sa faca mai departe,” explica Daniela Mitrofan, psiholog.

Anual, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” se inscriu 6.000 de tineri. Putini ajung absolventi.

Procentul a variat intre 50 la suta si chiar 70 la suta. Atat timp cat iei oameni pe baza de dosar, deci marea majoritate intra pe baza de dosar, si nu faci un filtru, cum se facea pe vremuri, atunci evident ca si rezultatul va fi acesta,” a spus prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorector UAIC Iasi.

Una dintre solutiile identificate pentru a scadea numarul studentilor care abandoneaza cursurile ar fi introducerea examenului de admitere, spun profesorii, care vor analiza aceasta oportunitate pentru admiterea de anul viitor.

Sursa.: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, studenti, absolvire
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
SIBNET,  07.10.2015 12:50

Cautam colaboratori pentru o activitate desfasurata pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la sibnet@usa.com

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii