A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714133912.8482.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ioan Holender a devenit Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
21-10-2016, ora 08:12

Ioan Holender a devenit Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi

Articol de Cristian Amariei
Pe 19 octombrie, in Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primariei, a avut loc festivitatea de acordare a Titlului de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi maestrului Ioan Holender.

Evenimentul a debutat cu un moment muzical realizat de Corul Juniorii Operei Nationale Romane Iasi, coordonat de Raluca Zaharia si un Laudatio rostit de catre Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iasi. „Este o mare onoare pentru mine sa ofer acest titlu. Este si o sarcina atat pentru mine, cat si pentru ceilalti primari care vor urma, ca in panoplia cetatenilor de onoare sa avem doar personalitati de care am avut sansa in acest an. Cred ca provoaca tanara generatie sa intervina puternic in cultura, in arta, iar generatia trecuta de varsta tineretii sa vina cu sprijinul, cu profesionalismul, cu tot ce a dobandit de-a lungul timpului si sa o indrume”, a declarat primarul Mihai Chirica. La eveniment au participat directori ai principalelor institutii de cultura din Iasi, rectori si fosti rectori ai universitatilor iesene, consilieri locali, reprezentanti mass-media etc.

Ioan Holender a devenit Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi in urma unei hotarari de Consiliu Local adoptate la sfarsitul lunii noiembrie 2015. „Am avut marea onoare si marea bucurie sa primesc aceste onorificente de la multe orase din tara si titluri de Doctor Honoris Causa de la diverse universitati, dar cumva apogeul a toate cele primite, inclusiv Steaua Romaniei, este aceasta de la Iasi, mama tarii, cum ii spun eu. Niciodata nu as fi putut visa sa ajung sa obtin acest titlu. Este o exagerare, dar acolo unde exista exagerari exista si un pic de adevar. Am incercat si in mare parte am reusit sa arat Vienei ca nu avem numai voci deosebite, dar ca avem si un trecut si un prezent cultural. Cat de cat am reusit sa dau ceva inapoi acestei tari de unde vin, de care ma simt legat, unde ma simt acasa. Sunt bucuros si, daca nu considerati ca e o exagerare, sunt mandru ca vin din tara aceasta”, a declarat Ioan Holender. Momentul acordarii plachetei de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi a fost urmat de un cocktail.

Ioan Holender a fost director al Operei de Stat din Viena in perioada 1992 – 2010 si a fost presedinte si director artistic al Festivalului de Muzica „George Enescu“ in perioada 2003 – 2015. In martie 2010 a devenit cetatean de onoare al orasului Viena, iar in 2011 i s-a acordat acelasi titlu de catre municipiul Timisoara, orasul sau natal. Holender este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, al Universitatii de Vest din Timisoara, al Academiei de Muzica din Sofia si al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii