ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-04-2015, ora 08:15

Investitie in industria verde. O asociatie din Iasi confectioneaza haine din materiale reciclate

Articol de Cristian Amariei
Fonduri norvegiene pentru o organizatie non guvernamentala din Iasi. Cu un ajutor financiar de 150.000 de euro, membrii asociatiei au lansat pe piata un proiect slow fashion. Intr-un atelier de croitorie se confectioneaza haine cu material textil din haine vechi sau resturi textile de la marile societati. in acest fel, spun membrii asociatiei, se evita risipa.

Proiectul a pornit de la ideea ca in societatea romaneasca, in ultimii ani, s-a dezvoltat foarte mult consumul ceea ce duce la inmultirea deseurilor si implicit a produselor care pot fi reciclate.

"Una dintre preocuparile asociatiei Mai Bine este de atrage atentia asupra modului in care noi consumam si de efectele pe care obiceiurile noastre zilnice le au asupra mediului inconjurator," a spus Andreea Ghiban, manager proiect.

Membrii asociatiei iesene au primit finantare din Norvegia si au infiintat o mica croitorie in care folosesc resturi de material sau bucati textile de la haine vechi. in acest fel, spun ei, se evita risipa.

E drept ca, pentru imbinarea unor materiale, e nevoie de timp si pricepere.

Maria Ursache: "In momentul in care iti croiesti un tipar dintr-o bucata mare de material, atunci e partea mai usoara. in momentul in care ar trebui sa potrivesti fiecare bucatica la locul ei si ai mare diversitate, lucrezi cu o mare diversitate de materiale. Atunci da, intervine partea creativa."

"Sunt aceste haine, care sunt aici, langa noi, si sunt facute doar din resturi de materiale. Sunt unicat. Mai avem produse de uz practic, cum ar fi genti sau manusi de bucatarie sau sorturi de bucatarie," a mai spus Andreea Ghiban, manager proiect.

Iesenii sustin ideea de a economisi bani si bunuri, mai ales ca la randul lor reconditioneaza, uneori, articolele vestimentare:

"E buna ideea pentru tineri mai ales."

"Mi se pare o idee foarte buna pentru ca, in felul acesta, nu s-ar mai risipi acel material. si daca poate fi reprodus si in acest mod se pot crea alte haine, mi se pare o idee buna."

Banii stransi de membrii organizatiei vor fi reinvestiti pentru a crea noi locuri de munca dar si pentru campanii de ajutorare.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii