A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713956279.4906.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Intregul parc de autobuze al Iasului va fi innoit
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-07-2016, ora 09:04

Intregul parc de autobuze al Iasului va fi innoit

Articol de Cristian Amariei
Consilierii locali au avizat favorabil reinnoirea parcului de autobuze din municipiul Iasi. Decizia a fost luata vineri, 15 iulie, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local pe luna in curs. Pentru realizarea acestui demers, Primaria va contracta un imprumut de 15 milioane de euro, cu acesti bani urmand sa achizitioneze minim 70 de autobuze noi, Euro 6 si cu facilitati pentru accesul persoanelor cu dizabilitati. Creditul va fi contractat la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

„Mijloacele pe care le vom achizitiona prin acest imprumut vor deveni proprietateamunicipiului Iasi. Conform legii, ele pot fi date in exploatare operatorului de transport. in cazul nostru e operatorul la care Municipiul Iasi e proprietar unic. Plata creditului se va face de catre municipalitate. Garantiile sunt date doar din venituri. De fiecare data evitam sa dam garantii imobiliare. Nu putem face achizitii de autobuze prin intermediul fondurilor europene. Ni se permite insa sa reabilitam calea de rulare pentru tramvaie. Problema transportului public este vitala pentru cetatenii municipiului Iasi. Nu putem astepta sa vina solutii din cer si nici sa moara oameni”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Perioada de gratie, in cand nu se vor plati rate, va fi de doi ani, iar gradul de indatorare a municipiului va fi de aproximativ 15%. Rambursarea principalului se va face in rate semestriale egale. Rambursarea va incepe in cel de-al doilea semestru al anului 2018. in ceea ce priveste alte costuri, Primaria Iasi va achita un comision de acordare a creditului (150.000 euro, 1% din valoarea totala), un comision de angajament (0,5% din suma neutilizata, platibil incepand cu 90 de zile de la semnarea acordului) si un eventual comision de rambursare anticipata cuprins intre 1% si 3% in functie de momentul in care se face plata, suma minima de rambursare fiind de 1,5 milioane euro.

De asemenea, Primaria trebuie sa achite si onorariile si cheltuielile consilierului juridic angajat de BERD. in schimb, banca mentionata intentioneaza sa mobilizeze fonduri nerambursabile pentru cooperare tehnica, respectiv 35.000 euro inainte de semnarea acordului si 250.000 euro dupa semnarea contractului. Conform primarului Mihai Chirica, in baza imprumutului de la BERD municipalitatea ieseana va beneficia de consultanta gratuita pentru corelarea tramsportului public in sistem metropolitan.

In prezent, gradul de indatorare a Iasului este de 12,76%. Prognoza pentru 2017 arata o crestere de pana la 14,44%, dar, in anii imediat urmatori, gradul va scadea pana la 10,47% in 2020 intrucat vor fi stinse alte credite contractate de Primarie din 2005 incoace.

Investitii in spitale

in aceeasi sedinta a Consiliului Local a fost aprobat proiectul care vizeaza repartizarea, din excedentul bugetar pe anul 2015, a sumei de 100.000 de lei, in vederea achizitiei a doua aparate de anestezie de inalta performanta si a unui aparat de masurare a coagularii. Beneficiari ai acestor aparate vor fi pacientii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iasi.

Un alt spital care va beneficia de fondurile alocate de Consiliul Local va fi Spitalul Clinic de Recuperare. in acest caz va fi modernizat compartimentul central de sterilizare. Suprafata care va fi amenjata are o suprafata de 103 metri patrati, valoarea totala a investitiei urmand a fi de 2.182.743 lei. De licitatia privind executia lucrarilor se va ocupa unitatea medicala, urmand ca la final sa se incheie un contract multianual, cu termen de finalizare cel tarziu in iulie 2017.

Licitatii pentru reabilitarea artelor rutiere

In scurt timp, Primaria va scoate la licitatie reabilitarea a patru artere rutiere. Investitia este estimata la peste 3,5 milioane lei, iar termenul de executie este de sase luni pentru fiecare strada, de la ordinul de incepere a lucrarilor. Conform proiectului, urmeaza a fi modernizate strazile I.C. Constantineanu (700 metri – 1.343.745 lei), Petre Vancea (607 metri – 994.983 lei), Mosu (382 metri – 149.226 lei) si Ogorului (287 metri – 509.867 lei). Primele doua artere se afla in Bucium, a treia in Tatarasi, iar ultima in zona Pacurari – Copou.

In cazul tuturor strazilor, lucrarile vizeaza si refacerea trotuarelor si bordurilor, infiintarea unor guri de scurgere noi, inlocuirea unor capace de canalizare si ridicari la cota, realizarea de marcaje rutiere sau amplasarea de indicatoare rutiere.

Politia Locala va fi reorganizata

Politia Locala va avea sase servicii care vor avea competete teritoriale dupa modelul celor sase sectii ale politiei nationale. Noua formula functionala a fost supusa aprobarii Consiliului Local. Organigrama propusa prevede si majorarea numarului de posturi actual, de la 304 pana la 322. Dintre acestea, 281 sunt ocupate, iar 41 sunt vacante.

Obiectivul propus este de a eficientiza activitatea institutiei, prin accentuarea rolului unor structuri deja existente, mentinerea nivelului de implicare a altora, preluarea de atributii de catre structuri nou-infiintate si o noua subordonarea functionala. Fiecare dintre cele sase servicii de politie locala va avea un compartiment de sectoristi, precum si atributii de planificare si sinteza, ordine publica, fluidizare trafic, prevenire si reglementare pro­bleme cetatenesti, protectia mediului si control activitati comerciale.

Conform proiectului de hotarare, la reorganizarea institu­tiei, un reper important l-a constituit protocolul de colaborare incheiat intre Politia Locala si Politia Municipiului Iasi, in baza caruia cele doua structuri actio­neaza cu patrule mixte. Astfel, prin aparitia Serviciilor Politie Locala 1 – 6, se urmareste respec­tarea principiului competentei teritoriale a celor sase sectii de politie nationala existente pe raza municipiului.

Consilierii locali nu au aprobat achizitionarea cladirii Institutului Francez

Consilierii locali au respins demersul Primariei de a achizitiona imobilul care in prezent gazduieste regionala Iasi a Institutului Francez. Proiectul de hotarare corespunzator a primit doar 16 voturi pentru, in conditiile in care pentru aprobare ar fi fost necesare minim 18.

Imobilul este situat pe bulevardul Carol I, nr. 26, se afla in proprietatea Ruxandrei Morel Racovita si Elisabetei Lisolette Racovita si este inscris in lista monumentelor istorice. Proprietatea are o suprafata de 3.000 de metri patrati, din care aproape 700 de metri patrati reprezinta constructia. Pentru imobil Primaria ar fi urmat sa plateasca 1,58 milioane de euro.

In prezent intre Ambasada Frantei (intrucat Institutul nu are personalitate juridica) si cele doua proprietare exista un contract de inchiriere, dar termenul de incetare este 31 ianuarie 2018. Primarul Mihai Chirica anuntase ca doreste ca dupa achizitie Institutul Francez sa-si continue activitatea in acelasi imobil.

Scutiri de taxe pentru proprietarii de monumente istorice

Consilierii locali au aprobat ca Primaria sa acorde scutiri de la plata taxelor si impozitelor locale pentru mai multe tipuri de contribuabili, persoane fizice si juridice, pentru acest an. in total sunt aproximativ 250 de proprietari de terenuri si cladiri. Scutirile de la plata sunt acordate pentru revolutionari, organizatiile neguvernamentale de servicii sociale si proprietarii de monumente istorice. Valoarea totala a scutirilor de la plata ajunge la 1,48 milioane lei.

in ca­zul revolutionarilor, municipalitatea a analizat 55 de cereri, suma totala propusa sa fie scutita de la plata fiind de peste 10.714 lei. Totodata, alte 160 de persoane fizice vor fi scutite de la plata a 37.844 lei, fiind vorba de proprietari de imobile care figureaza pe lista de monumente istorice. O alta categorie de beneficiari este cea a organizatiilor neguvernamentale pentru cladirile si terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale. in aceasta situatie sunt mai multe organizatii care vor fi scutite de la plata a 490.089 lei. in cazul monumentelor istorice cu proprie­tari persoane juridice, 11 contribuabili vor beneficia de scutire de la plata taxelor si impozitelor locale pentru 18 cladiri. in acest caz, suma se ridica la 943.257 lei.

     
Tag-uri: iasi, primarie, investitii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii