ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
05-09-2015, ora 11:45

Interventie chirurgicala efectuata in premiera de medicii ieseni

Articol de Madalina Irimia
O echipa de medici de la Spitalul de Recuperare din Iasi a efectuat, vineri, o interventie chirurgicala in timpul careia a fost transplantata o proteza de umar unui barbat din judetul Neamt diagnosticat cu boala Wilson.

Prof. univ. dr. Paul Botez, seful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iasi, a declarat pentru Agerpres ca interventia chirurgicala este o premiera pentru Iasi. Echipei i s-a alaturat renumitul chirurg Marius Scarlat, un medic roman stabilit in Franta.

Pacientul, Daniel Rosu, un barbat in varsta de 32 de ani, din judetul Neamt, a suferit in urma cu un an un transplant hepatic. La scurt timp dupa operatie, in urma investigatiilor medicale a aflat ca are o necroza la nivelul ambilor umeri, motiv pentru care necesita protezare. Pentru aceasta, medicii din Iasi au achizitionat din Germania o proteza de ultima generatie. Proteza, unica in Romania, va inlocui articulatiile deja necrozate.

'Particularitatea acestui caz consta in tipul de implant folosit. Avand o mare experienta, chirurgul Marius Scarlat, care profeseaza in Franta, a propus o interventie chirurgicala minim invaziva, cu un abord care scurteaza timpul operator, implicit sangerarea. Aceasta proteza protejeaza si de riscuri fatale. in plus, nu presupune rezectii si sangerari mari', a spus prof.univ.dr Paul Botez.

In urma cu trei ani, tanarul din Neamt a suferit un alt transplant, din cauza unei boli localizate la nivelul ambelor solduri. Fiind diagnosticat cu necroza septica de cap femural, medicii ieseni au trebuit sa efectueze implanturi de sold pentru protezarea articulatiilor. Toate aceste boli sunt cauzate de o maladie rara, boala Wilson, din cauza careia organismul sau a acumulat o cantitate mare de cupru.
     
Tag-uri: iasi, premiera, operatie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii