ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
18-11-2016, ora 08:11

Intalnire emotionanta la Maternitatea din Iasi. Copiii nascuti prematuri au venit sa le multumeasca medicilor salvatorilor

Articol de Cristian Amariei
Intalnire emotionanta de Ziua Mondiala a Prematuritatii, la Maternitatea Cuza Voda din Iasi: mai multi copii care au luptat sa traiasca, desi la nastere cantareau putin peste 6 sute de grame, au venit sa le multumeasca medicilor-salvatori.

Alaturi de ei, parintii si-au amintit de acele perioade critice, cind se rugau la Cel de Sus, sa vina clipa in care sa-si poata tine in brate, bebelusii din incubatoare.
Povestile impresionante din sectia de Neonatologie sunt lectii de viata ale bebelusilor nascuti inainte de termen, cu numeroase complicatii.

Anastasia si Vladimir, acum de 11 ani, sunt gemenii-minune care au reusit sa supravietuiasca desi s-au nascut la sase luni, si abia aveau 600 de grame fiecare.
Sunt perfect sanatosi: Anastasia picteaza icoane, iar fratele sau se viseaza tobosar.

Vladimir: "Voi ma vedeti asa mai firav dar cand bat la tobe parca am un fel de putere, am multa forta cand urc pe scena si sunt la tobe"

Parintii gemenilor nascuti prematur isi amintesc cu groaza de clipele de cumpana prin care au trecut.

Liviu Cantemir, tatal gemenilor: "Am vazut primele imagini in felul urmator:banderole pe mana sotieie, una roz si una bleu atat. restul erau fire, tuburi si aparate. daca nu ai niciun ajutor este foarte greu cu doi copii deodata nascuti prematur

Mimi Cantemir, mama gemenilor: "Dupa 24 de ore i-am botezat, nu am vazut niciodata copii atat de mici, aratau cat o sticla de jumate de apa iar capul il aveau ca o mingie de tenis de camp, acela a fost un moment cand am crezut ca nu pot face copii din acele fapturi"

Si Adela s-a nascut cu mult inainte de termen: avea doar 7 sute de grame. Din cauza unei hemoragii pe creier, fetita a fost la un pas de a-si pierde vederea si auzul. Apoi a avut nevoie de un implant cohlear la ambele urechi.

Daniela Simion, mama Adelei: "Atunci nu stiam nimic, a fost o surpiza totala, un soc. Adela a facut majoritatea complicatiilor de la prematuri eu am crezut tot timpul ca acest copil va trai"

Medicii spun ca astfel de servicii speciale pentru recuperarea copilului nascut prematur, ar trebui decontate de ministerul Sanatatii. Anumite terapii de dupa externare sunt de lunga durata.

Maria Stamatin, sefa Centrului de Neonatologie, Maternitatea Cuza Voda Iasi: "Dupa externarea din maternitate lipsesc posibilitatile de recuperare a acestor copii//noi invatam mama in timpul spitalizarii cum sa faca kinetoterapie si se duce acasa cu lectia invatata"

La Maternitatea Cuza Voda din Iasi s-au nascut anul trecut 700 de prematuri iar rata de mortalitate este de doi la suta.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii