ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-09-2015, ora 08:05

Inspectoratul de Politie Judetean Iasi demareaza „Saptamana prevenirii criminalitatii”

Articol de Cristian Amariei
Inspectoratul de Politie Judetean Iasi demareaza, incepand de astazi, pana
vineri, ,,Saptamana prevenirii criminalitatii”. Este cea de-a X-a editie a acestei manifestari derulata de Politia Romana la nivel national.

Activitatile planificate a se desfasura in perioada 28 septembrie - 2 octombrie a.c. au ca obiectiv sensibilizarea populatiei cu privire la importanta adoptarii unor conduite antivictimale si antiinfractionale si a implicarii cetatenilor in activitati cu caracter preventiv.

Evenimentul de lansare al acestei manifestari va avea loc la scoala Gimnaziala “G.I. Bratianu” Iasi, incepand cu orele 10.00, in cadrul unei activitati de prezentare (autospeciale ale politiei rutiere, laboratorul criminalistic, demonstratii ale cainilor politisti). Cu aceasta ocazie politistii vor discuta cu cei mici aspecte de siguranta personala, deviza intregii actiuni fiind UN COPIL PREVENIT ESTE UN COPIL SALVAT!

Evenimente de prezentare a„ Saptamanii prevenirii criminalitatii” vor fi organizate si la Pascani (29 septembrie – Clubul Copiilor Pascani), Targu Frumos (30 septembrie – Liceul Teoretic Ion Neculce Targu Frumos) si Harlau (1 octombrie – Clubul
Copiilor Harlau).

Ziua de 28 septembrie, dedicata prevenirii infractiunilor impotriva minorilor. Astfel, politistii vor desfasura activitati in scoli, vor distribui materiale preventive.
Mesajele politistilor se vor adresa atat copiilor, dar si adultilor – parinti si cadre didactice, si vizeaza cresterea gradului de siguranta al celor mici. Actiunile desfasurate la nivelul judetului Iasi in aceasta zi se deruleaza sub deviza UN COPIL PREVENIT ESTE UN COPIL SALVAT!

La data de 29 septembrie, zi dedicata prevenirii delincventei juvenile, politistii vor merge in scoli, in centrele de plasament sau in parcuri. In cadrul acestor intalniri, politistii vor aborda teme precum limitele raspunderii penale a minorilor, cauzele si conditiile favorizante comiterii de infractiuni, consecintele juridice ale comiterii faptelor penale si contraventionale. De asemenea, vor distribui materiale informative, vor organiza expozitii tematice de carte si vor desfasura actiuni pentru prevenirea absenteismului scolar in spatiile comerciale si in barurile din apropierea scolilor, urmarind sa previna vanzarea catre minori de bauturi alcoolice si tigari.

Ziua de 30 septembrie va fi dedicata prevenirii infractiunilor contra patrimoniului.

Politistii vor informa populatia cu privire la consecintele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Ei se vor afla in parcarile din zona marilor centre comerciale, in piete publice, piete agroalimentare, se vor deplasa la asociatiile de proprietari si vor controla agentii de paza cu privire la respectarea Legii 333/2003. Vor fi organizate sesiuni de informare in scoli, activitati de informare a detinatorilor de bunuri si valori cu privire la obligatiile pe care le au, vor fi instruite persoanele varstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor furturi din
locuinte ( in orase, la cluburile varstnicilor, iar in zonele rurale, prin caravane de informare) si vor fi stabilite intalniri cu muncitorii sezonieri, pentru prevenirea furturilor.

Ziua de 1 octombrie va fi rezervata prevenirii criminalitatii organizate.

Astfel, vor fi organizate dezbateri cu elevi, parinti si profesori, vor fi vizionate filme
educative in scoli, iar in cadrul acestor intalniri, politistii vor face recomandari pentru
prevenirea traficului de persoane, consumului si traficului de droguri si criminalitatii
informatice.

2 octombrie – ziua dedicata sigurantei rutiere

In aceasta zi, politistii se vor intalni cu elevii din scoli si licee, atat din mediul urban cat si rural. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere si respectarea regulilor de circulatie pe drumurile publice de catre toti participantii la trafic.

Un eveniment important va fi organizat la scoala Gimnaziala Nicolae Iorga Iasi sub
deviza „Aleg siguranta personala” a unde politistii de prevenire si politistii rutieri au
pregatit o serie de surprize educative elevilor, toate pe tematica educatiei rutiere.
Totodata, pe parcursul saptamanii viitoare, politistii de la transporturi vor desfasura cu elevii Colegiului Tehnic de Transporturi si Constructii Iasi si in statiile de cale ferata Iasi si Pascani, activitati de prevenire a infractiunilor cu violenta in mediul elevilor navetisti
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii