ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
08-07-2016, ora 08:09

Infuzie de autobuze noi la Iasi

Articol de Cristian Amariei
Municipiul Iasi va avea cel mai modern parc de autobuze din Romania. Anuntul a fost facut miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, de primarul Mihai Chirica, care a adaugat ca fondurile necesare vor fi asigurate prin intermediul unui imprumut la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

„Am semnat contractul pentru achizitia unui lot de opt autobuze noi. Licitatia a fost castigata de SC BMC Truck & Bus SRL Ilfov. Valoarea contractului este de 4.912.200 lei, fara TVA, ceea ce inseamna pretul unui autobuz este de 614.025 de lei, fara TVA. Celelalte patru autobuze noi, pentru care s-a semnat contractul saptamana trecuta, sunt model Isuzu Citiport, cumparate de la SC Anadolu Automobil Rom SRL Bucuresti. Asadar, vom avea 12 autobuze noi in maxim trei luni la Iasi. Intentionam sa schimbam tot parcul de autobuze al Iasului. Iesenii au nevoie de mijloace de transport sigure. Saptamana trecuta am dus o ultima discutie cu reprezentantii BERD cu privire la posibilitatea contractarii unui imprumut de aproximativ 15 milioane de euro, prin care sa schimbam tot parcul de autobuze. Asta ar inseamna 70 – 75 de autobuze prin imprumut BERD, la care se adauga cele 12 autobuze cumparate prin fonduri proprii, ceea ce inseamna, in total, 82 – 87 de autobuze noi. in plus, in baza imprumutului de la BERD vom avea consultanta gratuita pentru corelarea tramsportului public in sistem metropolitan. La sfarsitul acestei saptamani vom avea o sedinta a Zonei Metropolitane, ocazie cu care voi propune acest proiect”, a declarat Mihai Chirica.

Cele opt autobuze care vor sosi la Iasi sunt model Eurobus Diamond, Euro 6. Au cate trei usi, o lungime de 12 metri, o latime de 2,5 metri si o inaltime de 3,15 metri. Fiecare autobuz are o capacitate de 109 calatori si are podea joasa, rampa pentru persoane cu dizabilitati, spatiu pentru scaun cu rotile, aer conditionat in tot spatiul si sistem de supraveghere video.

Perspective de modernizare a transportului electric

Edilul a mai anuntat ca municipalitatea nu renunta nici la planul de a moderniza transportul electric.

„Modernizarea transportului public local este o necesitate absoluta, recunoscuta de toti iesenii, precum si o promisiune asumata in campania electorala de absolut toti candidatii. In scurt timp, Iasul va avea cel mai modern parc de autobuze, dar nu trebuie sa uitam ca are si cea mai dezvoltata retea de linii de tramvai din Romania si una din cele mai dezvoltate din Europa de Est. De aceea, in paralel cu achizitia de autobuze, vom continua modernizarea infrastructurii liniilor de tramvai, dar prin intermediul fondurilor europene. Putem atrage circa 44 milioane de euro. Cu o parte vom moderniza calea de rulare si cu cealalta parte vom cumpara tramvaie noi. Am facut o analiza. Pretul mediu al unui tramvai construit la Arad, neomologat, porneste de la 1,1 milioane de euro si poate ajunge la 2,2 milioane de euro. Asadar, cu 15 milioane de euro poti cumpara cam 10 tramvaie. La un parc activ de 100 de tramvaie asta inseamna undeva la 10% din necesar. Ca vizibilitate si siguranta e aproape spre 0. Prin urmare, mai intai vom schimba autobuzele. Trebuie sa fim rationali si pragmatici: cu peste 80 de autobuze noi in oras vom schimba complet fata transportului public in orasul nostru, iar efectele pozitive vor fi resimtite de intreaga populatie”, a mai anuntat Mihai Chirica.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii