ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
07-10-2015, ora 10:14

Inca trei zile de FITPTI

Articol de Cristian Amariei
Agenda FITPTI continua cu spectacole sustinute de companii din Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Croatia, aflate pentru prima oara in Romania * evenimente in exclusivitate nationala * comedie clasica in stil contemporan * "musical care nu e musical" * lansari de carte * dezbateri

Editia a 8-a a Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tinar se afla deja la jumatatea ei. Zilele de miercuri, 7 octombrie, joi, 8 octombrie si vineri, 9 octombrie, concentreaza un numar de 23 de evenimente, unele, exclusivitati nationale, precum, de pilda, spectacolul lectura cu piesa Rumoare in ape de Marco Martinelli, traducere Daniela Magiaru, un text scris cu citiva ani in urma pe tema atit de actuala si atit de dureroasa a migratiei refugiatilor sirieni. In acelasi context va fi lansat in premiera nationala volumul care include si acest text, Dramaturgie italiana contemporana (Editura Teatru Azi, Fundatia Camil Petrsecu).

La nivel de spectaole, vor juca pentru prima oara in Romania companiile Finger and Thumb Theatre din Marea Britanie (Minifabule, teatru de umbre), PoppenTheatre Koekla din Olanda (coproductia Olanda-Rusia-Ucraina Bim, cirtita cea mica), SAS Marionetas Portugalia, cu spectacolul nonverbal (ETC.), si Teatrul Scena Gorica din Croatia, cu Poveste nespusa.

Atelierul de improvizatie sustinut de Laurent Vincent, cu sprijinul Institutului Francez Iasi, va avea loc joi si vineri si urmareste improvizatia ca metoda de actorie.
Miercuri, de la ora 19, Teatrul Tineretului Piatra Neamt va prezenta o varianta actualizata a celebrei comedii a lui Moliere, Vicleniile lui Scapino (regia Alexandru Mazgareanu). "Undeva, pe o plaja, unde este fieful tinerilor dezlantuiti in distractie, Scapino si-a lasat (in alt veac) palaria tuguiata, costumul cu dungi verzi pe fond alb, sabia de lemn, masca si s-a imbracat in pantaloni scurti. Dar spiritul lui de panglicar viclean, capabil sa te vinda intr-o lingura de apa, a ramas acelasi ca pe vremea lui Moliere. Farsa a prins culoarea vremurilor noastre: cu trabant flower-power, investit cu inedite functii de divertisment, cu doze de bere eliberindu-si vulcanic continutul in toiul petrecerilor pe plaja etc., dar spiritul ei a ramas acelasi: zeflemisirea obtuzitatii, placerea enorma a celui considerat umil de a le juca puternicilor renghiuri teribile", precizeaza producatorii. De la ora 20, Teatrul National Timisoara, prezent la Iasi dupa mai bine de un deceniu, va juca spectacolul Paganini nu mai locuieste aici de Carmen Dominte.

Ieseanul Cezar Grumazescu, absolvent al Colegiului National "Mihai Eminescu", care a activat in trupa de teatru scolar Mooz si a studiat apoi actorie la UNATC Bucuresti, va putea fi urmarit in spectacolul Teatrului Excelsior Bucuresti, History Boys, povesti cu parfum de liceu de Allan Bennet, (joi, 8 oct, ora 19). Anarhia virstei, intrigile de cancelarie, relatiile elevi-profesori sint suprinse in aceasta comedie de succes despre anii cei mai frumosi ai vietii. Actiunea se desfasoara intr-un traditional colegiu de baieti din Nordul Angliei. Stilul de viata nonconformist al elevilor din clasa de istorie, care se pregatesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambitiile directorului. Un spectacol de Vlad Cristache, cu Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Daniela Ionita-Marcu, Cristian Nicolae, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumazescu, Gabriel Costin, Conrad Mericoffer, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateuca.

Volumul colectiv bilingv Tinarul artist de teatru. Istorii romanesti recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories, coordonator teatrologul Oltita Cintec, reuneste studii, articole si inetrviuri semnate de Iulia Popovici, Ionut Sociu, Cristina Rusiecki, Oana Cristea Grigorescu, Ioana Moldovan, Calin Ciobotari si Ramona Iacobute. Lansarea va avea loc vineri, ora 12 si va constitui si punctul de pornire al unei dezbateri pe aceasta tema, care a constituit focusul FITPTI 2015. Volumul, editat de Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tinar Iasi, va fi lansat si la Piatra Neamt, pe 22 octombrie, si in Festivalul National de Teatru, la Bucuresti.

Festivalul se va incheia vineri seara, cu spectacolul Teatrului National Bucuresti, ActOrchestra, un proiect din programul 9G consacrat tinerilor artisti (cu Florin Calbajos, Petre Ancuta, Emilian Marnea, regia: Horia Suru, costumele: Alina Herescu). Realizatorii il prezinta astfel: "Nu este concert, nici teatru muzical, nici improvizatie muzicala, nici exercitiu de actorie...daca vrem sa definim genul. Este doar un joc la care se ride...serios, cu trei actori si inca 20 de parteneri...sau instrumente muzicale. Orchestra aceasta transforma concertul intr-un spectacol de teatru, pentru ca luptele de culise sunt mai spectaculoase decit spectacolul din scena. Instrumentele o iau razna, iar artistii devin o prelungire a sunetelor. O poveste plina de umor, cu trei personaje pornite pe (mereu) imprevizibilul drum al suprematiei pe scena. Un concert impachetat intr-o poveste vesela, sonora, ritmata. Sunteti pregatiti pentru un maraton muzical si teatral de o ora, unde se trece cu viteza luminii de la Mozart la rock si la chansonete? Puneti-va centurile de rezistenta maxima pentru starea de ris!"

Video mappingul realizat de artistul vizual Andrei Cozlac va inchide editia a 8-a a FITPTI consacrata "tinarului artist roman".
     
Tag-uri: iasi, fitpti, festival
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii