ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-03-2015, ora 20:09

Imunizari mai putine, bolnavi mai multi. Vaccinarea antigripala, dorita la Iasi doar de 16.000 persoane

Articol de Madalina Irimia
Scadere drastica a numarului de persoane care s-au vaccinat impotriva gripei. Anul acesta, numai 16 mii de ieseni s-au imunizat cu vaccin antigripal, cu 8 mii mai putin fata de anul trecut. Este si motivul pentru care, spun medicii, numarul bolnavilor de gripa este mai mare cu cateva procente decat anul trecut. in sezonul rece, 85 de persoane din Iasi au fost diagnosticate cu gripa, iar doua persoane cu acest diagnostic au murit.

Vaccinarea antigripala are tot mai putin succes in randul populatiei. In acest sezon rece, la Iasi s-au realizat cu o treime mai putine imunizari fata de iarna trecuta. Medicii de familie spun ca pacientii refuza sa se imunizeze antigripal din motive total gresite.

"Se duce o campanie pe internet sau de catre persoane mai putin avizate impotriva vaccinarii in general si impotriva vaccinarii antigripale in special cultura de internet si ceea ce spun vecinii, faptul ca persoane neavizate dau sfaturi impotriva vaccinarii este un lucru deosebit de grav," a spus Anca Deleanu, medic de familie.

Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Iasi: "Putem vorbi despre sezonul 2013-2014, cand s-au imunizat aproximativ 24 de mii de persoane, iar in acest sezon, 2014-2015 s -au vaccinat aproximativ 16.000 de persoane."

In sezonul rece, 85 de persoane din Iasi au fost diagnosticate cu gripa, iar doi dintre bolnavi au murit. Chiar si asa, oamenii sunt reticenti fata de imunizare:

"Nu prea am mare incredere in el. Am facut intr-un an si la vreo saptamana, n-a durat nicio saptamana si am racit ca am venit la doamna doctor si pe urma am luat medicamente."

"M-am ferit de raceala, ma tratez cu cate un ceai cald. - Aveti incredere in vaccinul antigripal? - Nu."

"Tot am racit chiar daca l-am facut. Deci n-are rost sa-l mai facem."

Infectionistii considera ca lipsa vaccinarii a avut drept consecinta o crestere a numarului de pacienti cu infectii respiratorii grave care au avut nevoie de spitalizare.

"Zilnic, prin Triaj trec in medie cam 150 de pacienti. Predomina insa o tulpina de virus gripal A, nu i-as spune gripa porcina, virus gripal A, care n-a mai circulat decat inainte de 2009," a explicat Irina Teodorescu, medic epidemiolog la Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

Vaccinul antigripal este recomandat in special persoanelor cu boli cronice si gravidelor. in prezent, la Iasi mai sunt pe stoc 500 de doze gratuite.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, vaccinari, gripa
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii