ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-03-2012, ora 13:57

Iesenilor le-a iesit cosarul in drum, in prima zi a primaverii

Articol de Gianina Petruca

Pentru al patrulea an consecutiv, iesenii care au trecut prin zona Cinematografului Victoria in jurul orei 11.00 au avut parte de o surpriza: un martisor din partea unui cosar autentic.

Promovam traditia martisorului – dupa cum bine se stie simbolul cosarului aduce mult mult noroc oamenilor. De aceea ne aflam aici, sa impartim acest noroc si crezul in acest simbol. Este o meserie care se cauta, care evolueaza de la an la an. Noi incercam sa pastram aceasta traditie a coseritului, a hornaritului. Este o meserie veche cu tehnologie noua.”, a precizat Williams Atitieni, cunoscut si sub porecla “cosarul Vily”.

Traditia spune ca hornarii sunt aducatori de noroc si ca cei ce dau mana cu el sau ii rup un fir din peria de paie, vor avea parte de fericire, bunastare si noroc in anul ce vine.

Firma SC HORNAR SRL este singura firma din Iasi ce practica hornaritul. Aceasta s-a constituit in luna februarie a anului 2008. In cadrul ei, trei hornari lucreaza cu echipamente de lucru si ustensile moderne, achizitionate din Italia si Germania in valoare de aproximativ 30 000.

Cosarii au facut cursuri de calificare in cadrul Asociatia Hornarilor, Constructorilor de cosuri de fum si seminee (ASFOCH) cu sediul la Reghin, afiliata cu Asociatia Hornarilor din Italia (ANFUS). Hornarii revin periodic la Reghin pentru traininguri, seminarii, si instructiuni cu experti tehnici, juridici si economici.

In anul 2011, cei trei hornari ieseni au participat alaturi de alti 13 profesionisti romani, membri ASFOCH, la la un curs de specializare in Germania, Centrul de instruire a cosarilor Muhlbach, cea mai mare scoala de cosari din S-E Europei.

CUVANTUL CHEIE AL ZILEI DE 1

MARTIE ESTE: "MARTISOR"

     
Tag-uri: Iasi, cosar, Hornar.SRL,
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii