ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-03-2013, ora 11:13

Iesenii sunt invitati sa se alature campaniei sociale „Cu o carte schimba o viata” lansata de World Vision Romania

Articol de Alexandra Stefanescu

World Vision Romania continua eforturile de facilitare a accesului la educatie pentru copiii din mediile rurale defavorizate, prin campania „Cu o carte schimba o viata” derulata in perioada 26 februarie - 31 mai 2013. Campania are drept principal obiectiv dotarea bibliotecilor din 53 de comunitati rurale cu cel putin 15 000 de carti reprezentand literatura beletristica, enciclopedii si lucrari de specialitate.

Iesenii pot sprijini demersul World Vision, atat prin donatii financiare, prin completarea formularului 230 pentru a vira 2% din impozitul pe venit cat si prin donatii de carti, pe site-ul organizatiei, in sectiunea dedicata campaniei www.worldvision.ro/cartipentrucopii sau in urnele special amenajate din locatiile institutiilor partenere din Iasi: la Libraria Carturesti, din incinta Complexului Palas Mall precum si la Centrul Comercial Felicia, Baza 3, str. Bucium, nr. 36 se pot depune carti si formulare; la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi (corpul A, corpul B), Bulevardul Carol I, Nr.11 sunt amenajate urne pentru donatii de carti.

Cartile colectate sau achizitionate in timpul campaniei vor completa bibliotecile a 53 de scoli din judetele in care World Vision Romania deruleaza activitati si proiecte – Iasi, Vaslui, Ialomita, Valcea, Dolj, Cluj si Constanta, astfel incat peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaste beneficiile lecturii.

La nivel local, in urma implementarii campaniei, vor beneficia de carti 966 de elevi din 19 scoli din judetul Vaslui - comuna Rebricea (scoala Tufestii de jos, scoala Sasova, scoala Craciunesti), comuna Negresti (scoala Parpanita, scoala Valea Mare, scoala Cazanesti, Cioatele, Poiana, Glodeni), in Vulturesti, (scoala Vulturesti, scoala Buhaiesti), in Pungesti (scoala Armasoaia, scoala Silistea, scoala Toporasti, scoala Cursesti Deal, scoala Cursesti Vale, scoala Stejaru). Acestora li se alatura copiii din zona rurala a judetului Iasi: scoala Gistesti-Pascani, scoala Dobrovat, scoala Liteni, scoala Stefan cel Mare si Sfant, scoala Gimnaziala Prisaacani, scoala Helesteni, scoala gimnaziala Rusi, scoala Ciurea, scoala Gimnaziala „Dimitrie Anghel” Cornesti, scoala „Ioanid Romanescu” Voinesti, scoala Todiresti, scoala „Dimitrie Sturdza” Popesti, scoala Gimnaziala Mosna, scoala Gimnaziala Scheia, comuna „Alexandru Ioan Cuza”, scoala Satu Nou Belcesti, scoala Gimnaziala Sticlaria, scoala Gimnaziala Chiscareni, comuna Sipote, scoala Gimnaziala nr.1 Comarna, scoala Glodenii Gandului, scolile din Valea Seaca si comuna Ciortesti. In total, in judetele Iasi si Vaslui, peste 6000 de copii vor beneficia de carti in scoli.

Conform studiilor derulate de organizatie, accesul la lectura al elevilor din mediul rural este scazut, situatia fiind cauzata si de faptul ca, la sate, sansele de a avea o biblioteca, chiar si scolara, sunt foarte mici. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, in 2010 doar un sfert din unitatile scolare din Romania erau dotate cu o biblioteca. Aspectul este cu atat mai ingrijorator, cu cat accesul la lectura are un efect major asupra dezvoltarii intelectuale a elevilor. Spre exemplu, un studiu derulat de sociologii americani, pe parcursul a 20 de ani, in 27 de tari, arata ca "un copil care a crescut intr-o casa cu o biblioteca de 500 de carti ajunge sa aiba un nivel de educatie similar cu acela pe care l-ar fi dobandit daca ar fi avut parinti cu educatie universitara".

Din pacate, in multe dintre satele din Romania, accesul copiilor la lectura este foarte scazut. Bibliotecile din cadrul institutiilor de invatamant din mediul rural sunt, de cele mai multe ori, slab dotate, iar lipsa resurselor materiale impiedica familiile copiilor sa le cumpere acestora macar cartile scolare. De aceea, am decis sa continuam eforturile de facilitare a accesului la lectura si lansam un apel catre toti cei care vad mesajul nostru sa doneze pe site-ul fundatiei in sectiunea dedicata campaniei - Cu o carte schimba o viata”, a declarat Adela Fundulea, Marketing Manager World Vision Romania.

Toti cei care doresc sa sustina demersul organizatiei, pot dona carti in locatiile amintite sau pot face donatii financiare pe site-ul organiztiei, in sectiunea dedicata campaniei -www.worldvision.ro/cartipentrucopii. Cartile colectate si cele achizitionate cu ajutorul donatiilor on-line vor fi daruite elevilor din scolile vizate de program, la inceputul lunii iunie.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii