ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-11-2014, ora 12:38

Iesenii se pot testa gratuit pentru depistarea virusului hepatitic B si C

Articol de Cristian Amariei
Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” in parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” Iasi, si Primaria Municipiului Iasi organizeaza joi, 13 noiembrie, la Iasi, incepand cu ora 10:00, prima actiune de testare gratuita pentru infectia virusului hepatitic B si C in cadrul Programului National de Educatie si Preventie „Spune NU Hepatitei in Moldova”.

Evenimentul va avea loc in Piata Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, unde va fi amplasat un cort, iesenii fiind asteptati de un colectiv de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi in vederea consilierii si testarii.
Fiecare persoana care doreste sa se testeze completeaza un chestionar si efectueaza testul rapid ce consta doar intr-o mica intepatura in deget, rezultatul poate fi primit in 15 minute.

La actiunea de testare vor participa si initiatorii acetui proiect, prof. dr. Adrian Sreinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti si prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi.

Romania isi propune sa elimine virusul hepatitei C intr-o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani si, in aceeasi perioada, sa reduca la sub 1 la suta numarul persoanelor infectate cu virusul hepatic B. Datele vor fi inregistrate in Registrul national al infectiilor determinate de virusurile hepatice. in cazul virusul hepatitei C, in momentul de fata exista scheme terapeutice care vindeca aceasta boala. si daca avem o boala care poate fi vindecata si daca incidenta ei este mare, atunci, cum am stabilit cu mult timp in urma, niciun efort nu trebuie sa fie prea mare ca sa putem sa eradicam virusul hepatitei C in Romania”, a declarat prof. dr. Adian Streinu Cercel, Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti.

Suntem la inceputul unei ample actiuni de screening gratuit a populatie, actiune care se va desfasura in toata zona Moldovei pe parcursul unui an. Atentia deosebita catre aceasta zona a tari se explica prin incidenta crescuta a virusul heptitic inregistrat in acesta regiune fata de restul tarii”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi.

In cadrul campaniei populatia are dispozitie si o line telefonica unde pot afla mai mute informatii despre acest program: 0720 222 110

Foto: reporterul.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii