A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713966798.6712.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iesenii, nemultumiti de posibila stabilire a capitalei regiunii de Nord Est la Piatra Neamt (VIDEO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
08-02-2013, ora 17:24

Iesenii, nemultumiti de posibila stabilire a capitalei regiunii de Nord Est la Piatra Neamt (VIDEO)

Articol de Diana Dumitriu

In textul proiectului de lege a regionalizarii prezentat de Frunzaverde sunt nominalizate actualele resedinte ale Agentiilor de Dezvoltare Regionala. El spune insa ca fiecare capitala de regiune va fi stabilita prin lege, si ca acestea nu vor fi, neaparat, actualele orase - resedinta ale Agentiilor de dezvoltare regionala. El considera ca Guvernul trebuie sa stabileasca acest lucru. Frunzaverde sustine ca i se pare deplasat, de exemplu, in Regiunea Nord-Est, capitala sa fie la Piatra Neamt si nu la Iasi.

Persoanele intervievate considera ca Iasiul trebuie sa fie nu doar capitala culturala a Moldovei ci si capitala viitoarei regiuni administrative, asa cum a fost pentru o perioada. Acestea aduc drept argument faptul ca Iasul este capitala culturala a Moldovei dar si faptul ca in timpul Primului Razboi Mondial, Iasiul a fost capitala Romaniei neocupate.

Ce spun studiile sociologice

Mai mult de jumatate dintre romani considera ca regionalizarea ar duce la atragerea mai multor fonduri europene, releva un sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Potrivit sondajului, 55% sunt de parere ca atragerea de fonduri europene la nivelul comunitatii din care fac parte s-ar imbunatati o data cu regionalizarea.

In opinia respondentilor, banii din taxe si impozite ar trebui sa ramana in mai mare pondere la cei care le achita. Pentru 46% dintre romani, trebuie sa fie o pondere de maximum 10% din taxele si impozitele colectate. In ceea ce priveste ponderea minima din taxe si impozite care ar trebui sa ramana la nivel local, 20% dintre romani considera ca aceasta ar trebui sa fie intre 50-70%, iar 33% sunt de parere ca acest prag minim ar trebui sa fie situat peste 70%.

Romanii agreeaza si delegarea catre regiuni a competentelor guvernamentale actuale.

Posibilitatea ca unele dintre responsabilitatile Guvernului sa fie delegate la nivelul regiunilor este foarte bine vazuta de catre romani, 78% dintre acestia manifestandu-si acordul in acest sens. Politica externa este singurul segment care nu are o majoritate de opinii in ceea ce priveste delegarea ei la nivelul regiunilor (37%). Alte responsabilitati, insa, sunt acceptate de majoritatea populatiei ca trebuind sa revina in sarcina regiunilor (colectarea taxelor - 75%, ordinea publica - 81%, protectia mediului - 86%, agricultura si dezvoltarea rurala - 87%).

Cercetarea sociologica a IRES a fost realizata in perioada 23-25 ianuarie, pe un esantion reprezentativ de 1.221 de persoane si cu o marje de eroare de 2,8%.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii