ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-02-2016, ora 15:04

Iasul verde: parcari ecologice in cartiere

Articol de Cristian Amariei
Municipalitatea ieseana va demara un amplu program de realizare de parcari ecologice, in cadrul unei initiative unice in istoria orasului.

Protectie a mediului ambiant

Demersul Primariei Municipiului Iasi este menit sa protejeze si mediul inconjurator, solutia propusa nefiind una clasica, ci ecologica. Concret, proiectul vizeaza amenajarea, in spatiile virane dintre blocurile din municipiu, a unor „parcari verzi” („green parking”). Proiectul, care a fost aprobat in aceasta saptamana de catre consilierii locali, include realizarea de astfel de parcari pe o suprafata totala de 10.000 de metri patrati. Valoarea totala preconizata este de 2 milioane de lei, iar durata de realizare estimata este de 10 luni.

„Este un proiect mai vechi al nostru, dar in urma consultarilor cu cetatenii, in cadrul dezbaterilor publice despre proiectul bugetului municipiului pe acest an, am decis sa il implementam mai rapid. Vom realiza parcari ecologice pe spatiile dintre blocuri, cu avizul Agentiei de Protectie a Mediului, un sistem care sa permita cresterea ierbii. Nu as vrea sa apelam neaparat la beton, pentru ca acopera foarte mult din suprafetele disponibile. in urma discutiilor avute la dezbaterile publice, am identificat mai multe zone, printre care unele din cartierul Nicolina sau din zona Ciurchi. Amplasamentele vor fi stabilite cu exactitate in functie de specificul zonei”, declara primarul interimar Mihai Chirica.

Solutie comuna marilor orase
Parcarile ecologice sunt in prezent in centrul atentiei arhitectilor urbani in toate zonele aglomerate ale marilor orase, constituind o solutie concreta, eficienta ecologic si economica. Aceasta solutie tehnica asigura reducerea scurgerii apelor pluviale si a gradului de poluare, reduce suprafata impermeabila a unui spatiu de parcare si micsoreaza temperatura la nivelul solului. Solutia constructiva presupune realizarea unor straturi succesive compuse din: substrat drenant din balast, strat de nivel din nisip, umplutura cu teren vegetal in care este inclus si gratarul din polietilena pentru sustinerea gazonului semanat.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii