ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-01-2016, ora 09:30

Iasul, oras dedicat luptei impotriva antisemitismului

Articol de Madalina Irimia
Municipalitatea ieseana s-a alaturat administratiilor din mai multe orase din Statele Unite ale Americii si Europa, printre care si capitala Frantei, in asociatia „Primari uniti impotriva antisemitismului”.

Sectie muzeistica dedicata memoriei evreilor ieseni

„Nu ne manifestam numai la nivelul luptei impotriva antisemitismului, ci si a rasismului. in ultima vreme, se dezvolta din ce in ce mai mult discriminarea minoritatilor de orice fel. Noi suntem impotriva rasismului si vom lupta impreuna cu toate celelalte orase pentru a impiedica raspandirea acestui flagel”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica. Edilul a mai anuntat ca, in colaborare cu reprezentantii Comunitatii Evreiesti din Iasi, va fi infiintata in cadrul Muzeului Municipal o sectie care se va ocupa cu istoria acestei comunitati, dar si a Holocaustului. „De altfel, printr-o hotarare a Consiliului Local, am decis infiintarea unei Pieti a prieteniei Romano – Israeliene, pe care o vom inaugura in perioada urmatoare”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.
Toleranta zero fata de antisemitism

Asociatia “Primari uniti impotriva antisemitismului” si-a stabilit ca obiective fundamentale “implementarea unei politici de toleranta zero in ce priveste antisemitismul in orasele si comunele noastre, grija ca atacurile antisemite sa faca obiectul unor anchete aprofundate, sensibilizarea publicului pe problema antisemitismului, angajamentul de a face din securitatea fizica a comunitatilor evreiesti o prioritate si crearea unui mediu securizat pentru membrii si institutiile sale”. De asemenea, semnatarii cartei „Primari uniti impotriva antisemitismului” declara ca “prejudecatile referitoare la evrei sau alte comunitati de religii sau credinte diferite sunt incompatibile cu valorile noastre fundamentale, iar toate comunitatile care favorizeaza un climat de buna intelegere reciproca si de respect intre toti cetatenii sunt esentiale pentru asigurarea unei bune guvernante si a vietii democratice”.

Parisul a dat semnalul in Europa

In octombrie 2015, Anne Hidalgo, primarul Parisului, a fost primul lider administrativ european care s-a alaturat asociatiei “Primari impotriva antisemitismului”. Initiativa formarii acestei organizatii apartine Comitetului Evreilor Americani, fiind lansata in iulie 2015. Pana la data intrarii capitalei Frantei in asociatie, mai mult de 300 de primari din 47 de state americane se alaturasera acestui demers.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii