A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1714187746.8322.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasul devine centru pilot pentru eficientizarea finantarii asistentei sociale
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-08-2016, ora 08:16

Iasul devine centru pilot pentru eficientizarea finantarii asistentei sociale

Articol de Cristian Amariei
Iasul va deveni un centru pilot pentru dezvoltarea de politici publice in domeniul social. Acest lucru este posibil gratie proiectului „Vocea ONG pentru servicii sociale!”, care este implementat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) si finantat si de Primaria Municipiului Iasi. Valoarea totala a proiectului este 208.552,5 lei, din care 165.000 lei finantarea de la Consiliul Local, din care pentru primul an a fost alocata suma de 55.000 lei.

„Prin acest proiect dorim sa promovam zona de servicii sociale ca o zona importanta pentru comunitate. De fapt serviciile sociale sunt cheia pentru a rezolva problemele de saracie cu care se confrunta Romania si, implicit, judetul si municipiul Iasi. Conform datelor oficiale, peste 43% din populatia Romaniei se afla in saracie si, desi anual se aloca fonduri considerabile pentru asistenta sociala, statistic, acestea nu produc o schimbare majora in viata persoanelor sarace. Federatia noastra, care are in componenta 21 de organizatii neguvernamentale din Romania, doreste sa traga un semnal in ceea ce priveste coerenta politicilor publice din acest domeniu. Dorim ca finantarea de servicii sociale, atat pe zona publica, dar si cea privata, sa se faca in baza unor analize si harti de nevoi, astfel incat banul public sa fie cheltuit cat mai eficient”, a declarat Angela Achitei, presedintele FONSS.

Lansarea oficiala a proiectului, care va avea o durata de 3 ani, a avut loc miercuri, 24 august, in Sala „Vasile Pogor” a Primariei, la eveniment participand primarul Mihai Chirica, viceprimarul Radu Botez, consilieri locali si judeteni, parlamentari, organizatii neguvernamentale, precum si reprezentanti ai Primariei, Consiliului Judetean, Prefecturii si mass-media. „Reforma in domeniul asistentei sociale era necesara. La Primaria Iasi noi am inceput aceste schimbari inca de anul trecut. Astfel, in Strategia Integrata de Dezvoltare am inclus o sectiune dedicata asistentei sociale. Totodata, odata cu aprobarea noii organigrame a Primariei, la Iasi vom avea si un birou de achizitii servicii sociale. Acest lucru se va face cu ajutorul reprezentantilor societatii civile. Ma bucur ca impreuna am reusit imbunatatirea regulamentului de finantare nerambursabila a proiectelor societatii civile, am alocat mai multe fonduri la acest capitol si am creat un fond de cofinantare pentru organizatiile neguvernamentale care acceseaza fonduri nerambursabile, nu neaparat cele de la Comisia Europeana.

Avem in plan doua proiecte cu finantare europeana, ambele in parteneriat cu doua organizatii. Primul, realizat impreuna cu Fundatia << Alaturi De Voi>>, vizeaza zonele Pacuret, Pacurari, Centru, Bas Ceaus si Metalurgie – Oancea, iar al doilea, alaturi de Asociatia Pakiv, zona Cicoarei. Astfel vom radiografia toata nevoia sociala din municipiu. Speram sa putem integra populatia defavorizata din acele zone. Vom incerca sa reorganizam si activitatea Directiei de Asistenta Comunitara. O parte din activitatile sociale de acolo nu trebuie sa le prestam noi. In plus, este si o structura foarte stufoasa”, a afirmat Mihai Chirica.

Conform reprezentantilor FONSS, proiectul va crea un model de finantare si sustinere a serviciilor sociale si va dezvolta Federatia ca platforma de consultare a Consiliului Local Iasi, in tot ceea ce priveste domeniul social, dupa modelul de lucru a Comisiei Europene cu diferite retele si federatii europene. In cadrul acestuia, la Iasi se vor realiza o serie de intalniri de lucru cu primarii din judet privind promovarea mecanismelor de finantare a serviciilor sociale si a posibilitatii de parteneriat pe fonduri europene cu organizatiile neguvernamentale din Federatie, dar si intalniri de lucru cu reprezentantii primariilor si consiliilor judetene din tara, pentru promovarea mecanismelor dezvoltate de Primaria Municipiului Iasi privind finantarea proiectelor sociale. O alta componenta a proiectului este orientata spre formarea organizatiilor neguvernamentale pentru a atrage finantari in comunitate si dezvoltarea capacitatii acestora de scriere a proiectelor de calitate si cu impact.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii