ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
31-12-2015, ora 09:31

Iasul cultural, imbogatit cu noi Cetateni de Onoare

Articol de Cristian Amariei
Doua personalitati ale scenei lirice, Maria Slatinaru – Nistor si Andrei Serban, vor intregi panoplia Cetatenilor de Onoare ai Municipiului Iasi.
Nascuta la Iasi in 1938, soprana Maria Slatinaru – Nistor a absolvit Conservatorul din Iasi si Conservatorul din Bucuresti, sub indrumarea Artei Florescu. Primul premiu de prestigiu l-a obtinut in 1966 la Concursul international Piotr Ilici Ceaikovski de la Moscova, urmand alte distinctii de rasunet la concursuri organizate la Tolouse, Bucuresti, Barcelona. Intre 1969 si 1990, Maria Slatinaru – Nistor a activat ca prim solista a Operei Romane din Bucuresti, unde a interpretat roluri principale precum Leonora din „Trubadurul” si „Aida” de Verdi , Margueritte din „Faust” de Charles Gounod , Mimi din „Boema”, Liu din „Turandot” , Floria din „Tosca” de Giacomo Puccini, Leonore din „Fidelio” de Beethoven , Maddalena din „Andrea Chenier” de Umberto Giordano,Sieglinde din „Walkiria” de Richard Wagner, Prima Doamna din „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, Santuzza din „Cavalleria Rusticana” de Pietro Macagni, la care se adauga roluri din operele romanesti „Hamlet” de Pascal Bentoiu, „Ecaterina Teodoroiu” de Emil Lerescu.

De asemenea, a participa la numeroase turnee, incantand publicul marilor scene ale lumii, precum Berlin, München, Zürich, Bruxelles, Palermo, Karlsruhe, Koln, Basel, Avignon, San Francisco, Metropolitan-New York, Montreal, Dallas etc. Dupa anul 1990, s-a dedicat activitatii pedagogice, ca profesor la Universitatea de Muzica din Bucuresti.
Reputatul regizor Andrei Serban a devenit o prezenta constanta pe scena Operei Nationale Romane din Iasi, prin montarea spectacolelor „Indiile galante“, de Jean-Philippe Rameau, „Troienele“, dupa Euripide si „Lucia di Lammermoor“, de Gaetano Donizetti, cel din urma avand o reprezentatie programata chiar pe 9 ianuarie 2016 la Teatrul National Vasile Alecsandri. Andrei serban s-a nascut la 21 iunie 1943, la Bucuresti, iar in 1968 a absolvit Institutul de Teatru si Cinematografie Bucuresti, clasa Radu Penciulescu. Ca regizor, a pus in scena spectacole de teatru si opera in 39 de tari. in SUA, incepand cu 1970, timp de 20 de ani, a fost asociat cu Robert Brustein”s American Repertory Theatre Company.

A lucrat, de asemenea, cu La MaMa Theatre, the Public Theatre, Lincoln Centre, Circle in the Square, Yale Repertory Theatre, the Guthrie Theatre, A.C.T. si cu New York City, Seattle si Los Angeles Opera. In Europa, a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena si Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théatre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul National Bucuresti (1990-1993, ca director), La Comédie Française.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii