ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-09-2014, ora 14:44

Iasul a fost gazda Comitetului Regiunilor

Articol de Cristian Amariei

Iasul a gazduit cel mai important eveniment de politica externa din Estul Romaniei in 2014. Este vorba despre seminarul extern al Comisiei pentru politica de coeziune teritoriala (COTER) din cadrul Comitetului Regiunilor(CoR) cu titlul „Interconectarea regiunilor europene: perspectiva teritoriala”, in organizarea Consiliului Judetean Iasi.

Printre cei care au participat la eveniment se numara Petr Osval, prim-vicepresedinte al Comisiei COTER, Kostis Mousouroulis, reprezentant al Directiei Generale de Politica Regionala si Urbana (REGIO) din cadrul Comisiei Europene, Bernard Soulage, raportor CoR pe tema retelelor TEN-T, Gordon Keymer, raportor pe tema „Mobilitatea in regiunile defavorizate din punct de vedere geografic si demografic”, Silvia Baldassin, manager de proiect in cadrul Unitatii pentru cercetare si dezvoltare in materie de proiecte din cadrul Autoritatii portuare din Venetia si totodata reprezentanta a proiectului INWAPO

Astazi a avut loc un seminar foarte important pentru viitorul Moldovei. Am discutat despre ce putem face pentru a dezvolta toate regiunile Europei, inclusiv cele care nu au toti vecinii membri ai Uniunii Europene, cum este si cazul Romaniei, din punctul de vedere al interconectarii europene. Cu ajutorul colegilor din Comitetul Regiunilor, voi duce pe masa decidentilor europeni problemele zonei noastre, nu doar ale Romaniei ca membru al Uniunii Europene. La acest seminar, ca si la cel de anul trecut, am avut o prezenta numeroasa est-europeana, dar non-UE, care va fi astfel reprezentata la Bruxelles.

Am prezentat proiectul Autostrazii Iasi – Targu Mures, care va fi nu numai o legatura directa si rapida intre cele doua regiuni ale Romaniei, ci va insemna si legatura Ucrainei si Republicii Moldova cu Uniunea Europeana. De altfel, raportorul Comitetului Regiunilor pe problematica TEN-T, reteaua de autostrazi si cai ferate a Uniunii Europene, a fost prezent la seminar. Este un proiect pentru care se pot atrage fonduri europene. De asemenea, am mai prezentat proiectul Aeroportului Iasi si al Centrului Intermodal de Transport Marfa, de la Holboca. Un alt subiect important care a fost dezbatut a fost cel al Gruparilor Europene de Cooperare Teritoriala. Singura entitate de acest gen cu sediul in Romania am infiintat-o noi, la Iasi, in 2012”, a declarat Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, membru al Comisiei COTER.

Totodata, Petr Osvald, care a condus lucrarile seminarului, a apreciat eforturile Consiliului Judetean Iasi in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii si a consolidarii primei Grupari Europene pentru Cooperare Teritoriala care are sediul in Romania: „Comitetul Regiunilor acorda cea mai mare atentie provocarilor cu care se confrunta regiunile periferice in efortul lor de a se conecta la restul Uniunii Europene pentru a atrage investitii si a-si pastra forta de munca pe care o formeaza tinerii. Iasul este un exemplu remarcabil pentru modul in care cateva orase mici si mijlocii au reusit sa atinga acest obiectiv. Infrastructurile transeuropene de transport (TEN-T) joaca un rol esential in acest proces, dar nu trebuie sa uitam necesitatea promovarii unei dezvoltari teritoriale policentrice la nivel national si regional. Avand in vedere faptul ca Iasul se afla intr-o regiune de granita cu Republica Moldova si foarte apropiata de Ucraina, crearea unei Grupari europene pentru cooperare teritoriala contribuie, in mod semnificativ, la mobilizarea de investitii in infrastructuri transfrontaliere in contextul strategiilor macroregionale si la dezvoltarea coeziunii sociale si teritoriale atat in regiunile de la frontiera Uniunii Europene, cat si in regiunile din interiorul acesteia”.

Evenimentul s-a incheiat cu o vizita de lucru pe santierul Aeroportului.

Comitetul Regiunilor

Comitetul Regiunilor este Adunarea Uniunii Europene a reprezentantilor locali si regionali din toate cele 28 de state membre. Misiunea sa este de a implica autoritatile locale si regionale si comunitatile pe care acestea le reprezinta in procesul decizional al Uniunii si de a le informa cu privire la politicile acesteia. Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul au obligatia de a consulta Comitetul in domeniile politice care privesc regiunile si orasele. Comitetul se poate adresa Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca drepturile sale nu sunt respectate sau daca este de parere ca o lege a Uniunii incalca principiul subsidiaritatii sau nu respecta competentele regionale sau locale.

Foto: ampress.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii