ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-10-2013, ora 08:06

Iasiul, cuprins de FILIT. Zeci de evenimente in cadrul festivalului

Articol de Alexandra Stefanescu

Zeci de evenimente vor avea loc in cadrul primei editii a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (23-27 octombrie) – FILIT, realizate in parteneriat cu majoritatea institutiilor educationale si culturale din judetul Iasi. Expozitii de carte, fotografie si pictura, concerte, dezbateri, concursuri sunt doar cateva tipuri de evenimente care vor insoti programul oficial al festivalului.

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi este parte a FILIT prin programul „Scriitori printre liceeni”, organizarea concursului „Cea mai indragita carte a anului 2012”, cu un juriu format din cei mai buni elevi de liceu, precum si prin organizarea unei mese rotunde profesionale: o intalnire intre profesorii de limba romana si de limbi straine si traducatorii invitati.

FILIT realizeaza in colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi intalnirea profesionala intre studenti si profesori de la traductologie cu traducatori intitulata „Lost in the Original”.

Muzeul Literaturii Romane Iasi va prezenta expozitia „Fetele necunoscute ale lui Cezar Petrescu: portrete grafice inedite”, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” (BCU) pe cea intitulata „Literatura romana pe meridianele lumii”. Filiala Iasi a Uniunii Artistilor Plastici va gazdui Salonul Artelor Vizuale Iesene, iar Filiala Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania o intalnire informala cu traducatorii straini din limba romana.

Fundatia Comunitara Iasi programeaza in cadrul FILIT o editie speciala a „Cafenelei publice”, coordonatorii si redactorii revistei “Alecart” vor purta zilnic discutii cu scriitorii care au acceptat invitatia festivalului. Ateneul Tatarasi propune o expozitie de fotografie si texte – „Iasii in marturii si evocari literare”, dar si proiectul „Romane pe vazute – literatura romana si germana pe ecran”, in colaborare cu Centrul Cultural German.

Artistele Suzana Fantanariu-Baia si Atena-Elena Simionescu expun lucrari in cadrul expozitiei „Metamorfoza cartilor”, organizata de Complexul Muzeal National Moldova – Muzeul Unirii si Universitatea de Arte „George Enescu” Un alt eveniment cu participarea Universitatii de Arte este „Basme Reconstruite”, expozitie de ilustratie de carte si carte-obiect de arta a studentilor specializarii Arte-plastice/Grafica.

„Traducerea: tradata de original!” – sub acest generic va fi sustinuta conferinta reputatului profesor Georges Bastin de la Universitatea din Montréal, la Institutul Francez Iasi, Sala „Benjamin Fondane”. Evenimentul este un preambul al Conferintei “Adaptation Unbounded: New Directions, New Agendas”, care va avea loc la Iasi intre 31 octombrie si 2 noiembrie, in organizarea Departamentului de Engleza al Facultatii de Litere de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Center for (Inter)cultural and (Inter)lingual Research si British Council. Profesorul Bastin va fi prezent la Iasi inaintea manifestarii, fiind special invitat pentru a participa la FILIT.

Parcul Stiintific si Tehnologic Tehnopolis Iasi contribuie la conturarea programului FILIT cu o expozitie cu vanzare de carte tehnica, cu un seminar cu editurile participante, precum si cu o lansare de carte tehnica.

„Romania printre randuri…” este o expozitie foto propusa de Asociatia “Communication interculturelle et Museale avec l’Europe Centrale et Orientale” (CIM&CO), Universitatea Paris-Sorbonne – Lectoratul de Limba, Literatura si Civilizatie romanesti si Institut de la langue roumaine, Bucuresti, in parteneriat cu Institutul Francez Iasi. Totodata, fotograful Mircea Struteanu va fi prezent la Iasi cu o expozitie de fotografie, precum si cu prezentarea albumului „117 scriitori romani”, aparut la Editura Publica, album care contine fotografiile scriitorilor romani invitati la FILIT.

Institutul Cervantes si Ambasada Spaniei in Romania vor organiza o intalnire cu scriitorul Manuel Rico, iar Fundatia pentru Promovarea Culturii Balcanice si Europene „Rigas Fereos” prezentarea profesorului Andreas Rados – „Poezia romaneasca in Grecia - Reflectii si perspective”.

„Science-fiction in Romania” - Vernisaj si colocviu va fi un un alt eveniment organizat de Muzeul Literaturii Romane Iasi, in colaborare cu Biblioteca Judeteana „Gheorghe Asachi” din Iasi.

FILIT va mai include alte trei evenimente profesionale: „Literatura religioasa. Posibilitati de traducere”, masa rotunda realizata de Editura Doxologia (Mitropolia Moldovei si Bucovinei), lansarea Anuarului Uniunii Artistilor Plastici din Romania – Filiala Iasi, in cadrul expozitiei „Salonul Artei Iesene”, „Literatura de consum. Posibilitati de traducere”, sub auspiciile Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” Iasi.

Editura Adenium prezinta lucrarea „Indragostit de Tarkovski. Mic tratat de traire a artei” de Mihai Vacariu. La Baia Turceasca, publicul FILIT se va intalni cu “DE.KOLECTI.F”, un concert de muzica electro gandit si realizat de Goethe Institut, Institutul Francez din Romania, Rokolectiv, in cadrul Semicentenarului semnarii Tratatului de la Elysee. Participantii la FILIT sunt invitati sa nu rateze nici „Noaptea lunga de poezie si jazz” moderata de Claudiu Komartin, in Dublin Pub, organizata de Clubul de Lectura, Institutul Blecher si Salonul de Literatura Zero+.

Un performance Matei Benejaru si Paul Gradinariu va figura, de asemenea, printre zecile de evenimente programate intre 23-27 octombrie, la Iasi.

Foto: alternativ.ro

     
Tag-uri: FILIT, Iasi, evenimente
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Judithtrurn,  27.02.2017 15:15

wh0cd52939 buy viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii