ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
22-12-2014, ora 12:32

Iasi: Traiesc in conditii inumane. Palatul Braunstein, debransat de trei luni de la retelele de utilitati

Articol de Madalina Irimia
Fostii chiriasi ai Primariei, din Palatul Braunstein, traiesc in conditii inumane. Oamenii nu au apa, curent si caldura, iar grupurile sanitare au fost dezafectate. Au ajuns in aceasta situatie dupa ce primaria si-a propus sa reabiliteze imobilul, a evacuat o parte dintre chiriasi, insa patru dintre ei nu au avut unde sa se mute.

Maria Dumitriu locuieste de 17 ani in Palatul Braunstein, insa de trei luni, traieste in conditii greu de imaginat. La cei 81 de ani ai sai a ajuns sa nu aiba cu ce se incalzi, iar singura lumina din casa ei este cea de la lumanari. Platea o chirie simbolica pentru a locui in acest imobil. Acum, dupa ce autoritatile locale i-au impus sa se mute, nu are cum sa-si gaseasca alt loc unde sa stea din pensia de 700 de lei:

”Stam ca vai de capul nostru. Cand ma spal, cand nu ma spal, ma zoiesc cu un pic de apa. Vai de capul meu! La mine nu vine Craciunul, nu vin sarbatorile,” povesteste femeia.

In acelasi imobil traieste si fotograful Matei Agapi, care a adunat o colectie impresionanta de fotografii de la evenimentele din istoria Iasiului ultimei jumatati de secol. De 40 de ani locuieste in palatul Braunstein, intr-un apartament pe care il imparte cu fiica si nepoata lui.

”Mi s-a oprit caldura. Deci nu am caldura deloc. De acum trei luni de zile a oprit si apa drept represalii ca nu ma mut in niste case care au fost date, dar care nu sunt de locuit,” spune barbatul.

Reprezentantii primariei spun ca le-au acordat un loc in care sa stea, dar ca acestia au refuzat. Motivul, spun oamenii, este starea deplorabila in care se aflau celelalte imobile.

”Intr-una cade tavanul, in alta o camera de cinci pe sase, fara geamuri, cu o scara in spirala. La etaj aceeasi suprafata impartita in patru. V-am dat patru camere,” a mai spus Matei Agapi.

In prag de sarbatori, fostii chiriasi se pot astepta in orice moment sa fie obligati sa paraseasca imobilul.

Gabriel Surdu, viceprimarul municipiului Iasi: ”In legislatie se prevad si cazuri extreme in care va fi cerut prin instanta evacuarea acestei familii. Eu cred ca in al 12-lea ceas, ceea ce oferim noi astazi ca primarie si avem ca posibilitate din spatiul locativ pe care il avem sa fie acceptat.”

Palatul Braunstein urmeaza sa fie reabilitat de Primarie printr-un proiect cu fonduri europene. in plus, imobilul de la kilometrul zero al Iasului este trecut in evidente cu un grad ridicat de pericol la cutremur.

Sursa: digi24.ro
Foto: ro.stiri.yahoo.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (3)  
Erickaller,  09.07.2017 06:09

wh0cd309878 cost of cialis sildenafil price retin a

   
Erickaller,  15.05.2017 14:44

wh0cd4017981 TADALAFIL

   
Maria,  22.12.2014 12:31

Anul acesta esti pe lista lui Mos Craciun! Esti la distranta de doar un click sa castigi un Iphone 6! Compania AriaStudio pregateste o tombola speciala pe 24 Decembrie unde sunt puse in joc 5 Iphone 6! Fa-ti un Craciun mai fericit,inscrie-te si tu ! Pentru mai multe detalii despre concurs intra pe site-ul nostru www.ariastudio.ro

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii