ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-10-2013, ora 18:17

Iasi: Toamna se numara betivii si alcoolemiile record

Articol de Alexandra Stefanescu

Sute de pacientii au ajuns la urgente dupa aparitia tulburelului. Pe o statistica partiala se constata ca numarul solicitarilor la ambulanta a crescut cu 10% fata de perioada verii iar cel putin trei din zece pacienti ajunsi la urgente in aceasta perioada a avut o problema legata de consumul de alcool.

Nu a fost vreo limita de varsta sau de gen in ceea ce priveste excesul etanolic iar patologia s-a intins pe o plaja variata de la cea toxica (betie, coma) pana la cea traumatica ( agresiuni , accidente ) sau sau tentative de sinucidere pe fondul consumului de alcool. Victime indirecte au fost cei agresati sub influenta alcoolui sau accidentele casnice sau cele produse la muncile legate de stransul recoltei. Predominanta a fost patologia toxica de la betivii cazuti in strada pana la comele etilice”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Dupa ce a consumat tulburel un pacient de 48 de ani dintr-o comuna din Iasi a ajuns la urgente cu o alcoolemie record de 687mg%. A beneficiat de evaluare clinica, imagistica si biologica, examene toxicologice si terapie de urgenta. Pacientul nu plateste asigurari de sanatate.O echipa formata din cinci cadre medicale a fost implicata in terapia acestui barbat. Recordul absolut e detinut de o femeie de 64 de ani cu valori ale alcoolemie de 750mg%.

Costurile pentru un astfel de pacient pot ajunge si pana la 10000 de lei iar acesti pacienti, in 80% din cazuri neasigurati, creeaza mari problema in serviciile de urgenta. In timp ce batranii cu afectiuni cardiace sau copiii sunt nevoiti sa stea la coada si sa moara prin salile de asteptare betivii au parte de tratament preferential si discrimare pozitiva. Numarul urgentelor medicale legate de consumul de alcool este in continua crestere. Am ajuns sa tratam la nivel national zilnic in medie peste 150 de pacienti in urma consumului de alcool. Mai precis consumul excesiv de alcool reprezinta intre 20 si 40% din cazurile de solicitare a asistentei medicale si peste 50000 de pacienti au beneficiat de tratament gratuit in unitatile de primire a urgentelor”, conchide medicul iesean.

     
Tag-uri: alcool, spital, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CaseyCeF,  29.01.2017 07:21

wh0cd945458 view clomid cost suhagra cephalexin online

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii