A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713286355.4279.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Simularea examenului de bacalaureat la Limba si literatura romana. Vezi subiectele!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
10-12-2013, ora 14:39

Iasi: Simularea examenului de bacalaureat la Limba si literatura romana. Vezi subiectele!

Articol de Alexandra Stefanescu

Prima simulare a examenului de bacalaureat a debutat azi cu proba scrisa la disciplina Limba si literatura romana. Elevii prezenti au avut de rezolvat subiecte elaborate de catre inspectorii de specialitate, diferite in functie de filiera, dar cu aceeasi structura si cu punctaj similar, in conformitate cu programa de examen in vigoare, cu modelele postate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare pe site-ul oficial M.E.N. si cu detalierile de continut trimise in retea la inceputul anului scolar.

Subiectul I include texte poetice reprezentative pentru curentul simbolist – Si flautul magic vorbi de Stefan Petica, pentru filiera teoretica-profil real, filiera tehnologica, filiera vocationala-toate profilurile, cu exceptia profilului pedagogic, respectiv directia modernista interbelica – Monotonie pe vioara de Tudor Arghezi, pentru filiera teoretica-profil umanist si filiera vocationala-profil pedagogic. Sarcinile de lucru vizeaza aspecte referitoare la nivelul lexical si semantic al limbii, la valente expresive si stilistice ale unui text si permit evaluarea unor competentele specifice, precum: identificarea particularitatilor si a functiilor stilistice ale limbii in receptarea diferitelor tipuri de texte, utilizarea adecvata a achizitiilor lingvistice in producerea si in generarea de texte, cu explicarea rolului acestora in construirea mesajului etc.

Textul de tip argumentativ de la subiectul al II-lea le ofera viitorilor candidatilor posibilitatea de a-si demonstra nu numai competentele specifice redactarii unei astfel de compuneri, cat si cultura generala, propriile pasiuni sau experientele de lectura referitoare la rolul muzicii in cultivarea sensibilitatii tinerilor, cat si la arta considerata o posibilitate de autointerogare si autoreflectare a unui creator.

La subiectul al III-lea, eseul de 2-3 pagini solicita prezentarea particularitatilor basmului cult, valorificand un text studiat (Ion Creanga: Povestea lui Harap-Alb, Danila Prepeleac etc., Mihai Eminescu: Fat-Frumos din lacrima etc.), respectiv prezentarea viziunii despre lume reflectata intr-una dintre nuvelele studiate (Ioan Slavici: Moara cu Noroc; Costache Negruzzi: Alexandru Lapusneanu; I.L. Caragiale: In vreme de razboi, Mircea Eliade: La tiganci etc.) . S-a preferat alegerea unor subiecte din materia claselor anterioare, inclusa in programa speciala stabilita pentru aceasta prima simulare, pentru a verifica modul in care au fost recapitulate continuturile corespunzatoare celor doua specii reprezentative pentru proza scurta, precum si competenta elevilor de a utiliza strategiilor de comprehensiune si de interpretare tipologica, tematica, structurala si stilistica in explorarea si valorizarea critica si estetica a textului narativ.

In ansamblu, variantele de la disciplina Limba si literatura romana au fost de nivel mediu spre dificil, echilibrate, cu abordarea unor aspecte fundamentale referitoare la cele doua genuri literare majore studiate, liric si epic, incat elevii pot obtine rezultate bune si foarte bune in acest prim moment de evaluare a pregatirii examenului national de bacalaureat.

S-au ales subiecte incitante care sa valorifice gandirea critica, reperele culturale si profunzimea judecatilor de valoare, tinand cont de rezultatele bune ale invatamantului iesean la examenele nationale anterioare, rezultate pe care intentionam sa le permanentizam, impunand standarde elevilor, dar si profesorilor acestora”, a subliniat prof dr. Camelia Gavrila, inspector scolar general.

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii