ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
26-11-2013, ora 15:24

Iasi: Simularea examenului de Evaluare Nationala a elevilor din clasa a VIII-a anul scolar 2013-2014

Articol de Alexandra Stefanescu

Strategia Inspectoratului Scolar Judetean Iasi pentru anul scolar 2013-2014 are in vedere, prioritar, ameliorarea rezultatelor la examenele nationale. In acest context s-a organizat astazi, 26 noiembrie 2013, prima dintre cele trei simulari ale examenului de Evaluare Nationala, urmarindu-se, in functie de rezultate, adaptarea demersului didactic la nevoile reale ale elevilor si realizarea unei evaluari ritmice, obiective si relevante.

Asadar, elevii din clasa a VIII-a au sustinut astazi proba scrisa la disciplina Limba si literatura romana. Varianta conceputa de catre o echipa de lucru coordonata de catre inspectorii de specialitate respecta programa scolara, continuturile stabilite si transmise prin adresa I.S.J. in retea si, nu in ultimul rand, modelul postat pe site-ul M.E.N. Se poate afirma ca, in ansamblu, aceasta varianta are un nivel mediu de dificultate.

Primul subiect, cu un total de 42 de puncte, valorifica o creatie lirica, Si ploaia vine alba…, apartinand unui poet mai putin cunoscut – Dragos Vicol. Cerintele formulate vizeaza competentele de intelegere, explorare si valorizare a textului literar, exersate pe parcursul acestui semestru, in conformitate cu programa scolara pentru clasa a VIII-a. Prima compunere le solicita elevilor sa isi exprime opinia in legatura cu mesajul sau semnificatiile acestui text liric, cu respectarea unor repere date.

Cel de-al doilea subiect, caruia i se acorda 36 de puncte, valorifica un text nonliterar, mai exact un pasaj dintr-un articol publicat pe site-ul www.meteo.ro, despre modul in care se formeaza precipitatiile, unele cerinte presupunand anumite subtilitati lingvistice. S-au verificat astfel cunostintele de vocabular, morfologie si sintaxa dobandite in clasele V-VII. In compunerea pe care trebuie sa o elaboreze pe baza textului respectiv, elevii au de relatat o intamplare reala sau imaginara, prilej de a verifica abilitatile acestora de a prezenta evenimente in succesiunea lor logica, plasate spatial si temporal.

Pentru fiecare dintre cele doua compuneri, diferite ca numar de randuri, se acorda cate 12 puncte, la care se adauga 10 puncte din oficiu si 12 puncte pentru redactarea intregii lucrari, distribuite pentru unitatea de compozitie, coerenta textului, ortografie si punctuatie.

Consideram ca in urma evaluarii lucrarilor scrise de la aceasta simulare se va realiza o diagnoza a stadiului de pregatire a elevilor pentru Evaluare Nationala, necesara optimizarii acestui demers, identificarii si aplicarii unor masuri ameliorative, precum si a unor strategii de lucru individualizat si personalizat, in masura sa asigure succesul la examen al fiecarui elev.

Prezenta la simulare: 96,05% (8 273 elevi).

Foto: reporterntv.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii