ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
16-08-2016, ora 08:08

Iasi: Primaria va dezvolta transportul cu biciclete prin fonduri europene

Articol de Cristian Amariei
Primaria Municipiului Iasi intentioneaza sa incurajeze si sa dezvolte transportul cu biciclete prin intermediul fondurilor europene nerambursabile. In acest scop, reprezentantii municipalitatii au redactat fisele de proiect a doua initiative menite, pe de o parte, sa implementeze conceptul „bike sharing” in Iasi si, pe de alta, sa creeze un parc de recreere, dar si instruire pentru tinerii biciclisti.

Cele doua proiecte sunt compatibile cu Planul de Mobilitate Urbana Durabila al Municipiului Iasi si vor fi incluse in Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana 2015 – 2030. Dupa faza de evaluare si de identificare a amplasamentelor necesare, cele doua idei se materializa in proiecte tehnice si cereri de finantare in vederea accesarii fondurilor puse la dispozitia Iasului prin Axa 4. Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile a Programului Operational Regional 2014 – 2016.

Primul proiect, intitulat provizoriu „Iasi VELOCity” („Sistem alternativ de mobilitate urbana utilizand statii automate de inchiriere a bicicletelor”), urmareste crearea unui sistem integrat de „bike sharing”, anume o solutie alternativa de transport urban care sa asigure: un acces mai usor al persoanelor la locurile de munca, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes; scaderea timpilor de deplasare si a costurilor de transport; reducerea poluarii si a consumului de energie; descongestionarea traficului, precum si imbunatatirea calitatii vietii in municipiul Iasi. „Iasi VELOCity” se inscrie in conceptul Smart City, tehnologia integrata in biciclete incorporand echipamentele de bord necesare pentru a comunica in permanenta cu utilizatorii prin intermediul aplicatiilor software de pe echipamentele de comunicatii mobile sau fixe, cu posibilitatea de a fi accesibile in timp real, dar si pentru a putea asigura intermodalitatea cu transportul public existent si solutiile de parcare Park & Ride.

Sistemul de „bike sharing” inteligent va include: statii automate de inchiriere si predare a bicicletelor in diferite puncte de interes ale orasului (cetatenii pot prelua o bicicleta dintr-un punct al orasului si o pot preda intr-o alta statie automata in zona de interes fara sa fie necesara returnarea in statia initiala); terminale de inchiriere a bicicleteleor la care sa aiba acces atat cetatenii, cat si turistii; facilitarea inchirierii cu ajutorul tuturor modalitatilor electronice (aplicatii mobile, portal webetc), precum si pe baza de card de acces; biciclete special adaptate pentru transportul public, fabricate din materiale usoare, prevazute cu sisteme de siguranta si monitorizare permanenta GPS, actionate mecanic sau electric; centru de gestiune a sistemului de „bike sharing” in vederea asigurarii distributiei unitare a bicicletelor in statii, cu sistem suport de decizie pentru optimizarea spatiilor de inchiriere; asigurarea intermodalitatii cu transportul public.

Bugetul estimativ al proiectului „Iasi VELOCity” este 3 milioane de euro, iar proiectul va fi depus pentru finantare prin Axa 4. Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile – Prioritatea de investitie 4.1 Promovarea strategiilor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritoriu, in particular zone urbane, inclusiv promovarea planurilor sustenabile de mobilitate urbana si a unor masuri relevante pentru atenuarea adaptarilor.

Cel de-al doilea proiect, care va fi intitulat „BICISCHOOL Iasi” ori „Iasi Velo Park” („Spatiu multifunctional de recreere, sport si invatare activa a regulior de conduita in trafic pentru tinerii biciclisti”), va stimula mobilitatea alternativa, va promova solutiile ecologice de deplasare in oras, va educa tinerii in a renunta la autovehicule si a folosi solutii active de deplasare, totul conducand la reducerea poluarii si la cresterea calitatii vietii in Municipiul Iasi. „BICISCHOOL Iasi” / „Iasi Velo Park” va simula conditii de trafic reale, astfel incat tinerii ciclisti vor avea capacitatea sa experimenteze si sa invete in deplina siguranta modul de conduita adecvat in trafic. „BICISCHOOL Iasi” / „Iasi Velo Park” va include module / zone indicative precum: o zona de pregatire si initiere in utilizarea bicicletelor si a echipamentelor de protectie; o zona de invatare a regulilor pentru ciclisti si de mers asistat; o zona de invatare pe serpentine si de simulare a unor zone cu denivelari pentru ciclisti initiati; o zona de simulare a unei intersectii semaforizate si semnalizate, precum si unui mini sens giratoiu; o zona de concurs special pentru evaluarea aptitudinilor ciclistilor; o zona de depanare si reparatii; o zona de recreere pentru copii de varste mici si seniori insotitori etc. Parcul tematic va avea prevazute spatii verzi, mobilier urban, cismele de apa, iluminat ecologic, WiFi internet gratuit, statie de „bike sharing”, camere de supraveghere etc. Parcul va fi realizat pe o suprafata de teren de circa 3.000 de metri patrati, unul dintre amplasamentele luate in calcul in prezent fiind cel al fostului poligon auto.

Bugetul estimativ al proiectului „BICISCHOOL Iasi” / „Iasi Velo Park” este de un milion de euro, iar proiectul va fi depus pentru finantare prin Axa 4. Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile – Prioritatea de investitie 4.2 Realizarea de actiuni destinate imbunatatirii mediului urban, revitalizarii oraselor, regenerarii si decontaminarii terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluarii aerului si promovarii masurilor de reducere a zgomotului.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii