ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-03-2016, ora 11:39

Iasi: Primaria a inceput campania de curatenie de primavara

Articol de Madalina Irimia
Primaria Municipiului Iasi a demarat curatenia de primavara. Primarul interimar Mihai Chirica a anuntat miercuri, 9 martie, in cadrul unei conferinte de presa, ca in cadrul programului anual de curatenie, al carui slogan general este „Iasul nostru curat”, vor fi incluse, pe langa regiile si societatile din subordine, si asociatiile de proprietari, societati din mediul privat, precum si organizatii ale societatii civile.
Este inceput de primavara si, ca in fiecare an, organizam, impreuna cu societatile si regiile municipalitatii, o ampla campanie de curatenie. Natura renaste si vrem ca si orasul sa renasca, iar aspectul general al orasului sa devina acela pe care ni-l dorim cu totii. Spre deosebire de anii trecuti, vrem ca aceasta campanie de curatenie sa nu fie doar o serie de actiuni disparate ale societatilor Primariei, ci un efort comun al intregii comunitati, in care iesenii sa fie parte activa a acesteia, parteneri implicati direct in curatenia orasului nostru. De aceea propunem un slogan general al acestei campanii: «Iasul nostru curat». Aceasta pentru ca orasul este al nostru, al tuturor, si este de datoria tuturor iesenilor sa contribuie si sa mentina aspectul frumos al orasului. Am gandit aceasta campanie de curatenie de primavara ca pe un efort colectiv cu mai multe componente: activitatile de curatenie ale directiiilor si societatilor Primariei, activitatile asociatiiilor de proprietari, o serie de activitati in care vrem sa implicam societatea civila, companiile private si alte institutii, o campanie de constientizare a iesenilor privind importanta mentinerii curateniei, precum si o campanie de preventie si control”, a declarat Mihai Chirica.

Parteneriat intre Primarie si asociatiile de proprietari

Municipalitatea ieseana solicita implicarea in acest program si a proprietarilor si asociatiilor de proprietari, actiunile desfasurandu-se conform Hotararii de Consiliu Local 172/2002. Concret, actiunile care vor fi intreprinse in perioada urmatoare vor viza: intretinerea imobilelor prin efectuarea lucrarilor de zugravire si vopsire a partilor exterioare ale cladirilor, inlocuirea jgheaburilor si burlanelor degradate, precum si efectuarea altor lucrari de reparatii; efectuarea curateniei pe trotuarele si spatiile verzi aferente imobilelor si locurilor de parcare pe care le detin sau folosesc; pastrarea curateniei cailor de acces si a curtilor interioare; igienizarea imobilelor si incintelor detinute sub orice forma, prin activitati de curatenie, dezinsectie si deratizare; indepartarea si depozitarea la punctele de colectare a materialelor si ambalajelor de orice fel de pe trotuare, spatii verzi, parcuri si alte locuri publice aflate in vecinatatea imobilelor din cadrul asociatiilor de proprietari si plantarea de material saditor pus la dispozitie gratuit de catre Primarie.

„Fac un apel catre conducerile tuturor asociatiilor de proprietari din Iasi sa ia legatura cu societatile noastre, pentru a primi sprijin in actiunile pe care le urmaresc. Le vom pune la dispozitie materialele necesare, precum si personal specializat pentru a-si amenaja spatiile din proprietate cat mai civilizat. Vom organiza si un concurs privind cele mai «gospodare» asociatii de proprietari si, desigur, vor fi si premii. Ne-am gandit la 60 de premii: 20 de premiul I, 20 de premiul II si 20 de premiul III. Cei mai harnici trebuie incurajati! Nu vor fi premii in bani, ci constand in mici lucrari edilitare, de exemplu montarea mai multor banci, amenajarea unor alei, plantarea unor garduri vii, amenajarea unor mici spatii de relaxare, functie de specificul zonei si de nevoile locatarilor”, a mai spus primarul interimar.
Colaborare cu mediul privat si societatea civila

Mihai Chirica a anuntat ca a trimis adrese si la companii private din Iasi, precum si la mai multe organizatii din societatea civila pentru a se implica in actiunile de curatenie a orasului. „Am trimis o serie de adrese catre firmele IT si alte companii private, catre organizatiile neguvernamentale de mediu si ligile studentesti. Totodata, vom cere sprijinul si implicarea universitatilor si Inspectoratului scolar Judetean. Ideea implicarii firmelor IT, a altor companii private si a societatii civile a aparut ca o necesitate si in urma dezbaterilor publice privitoare la proiectul bugetului pe acest an, dar si in cadrul intalnirilor pe care le-am avut in ultimile saptamani. Sunt foarte multi tineri activi, care ar dori sa participe la actiuni in aer liber, la actiuni civice, dar pur si simplu nu au avut pana acum o posibilitate de colaborare cu Primaria. Totodata, am solicitat si Politiei Locale un plan concentrat si coerent de masuri care sa vina in completarea actiunilor Primariei si societatilor si regiilor subordonate. Politistii locali va trebui sa joace un rol preventiv si de informare”, a anuntat acesta.

Reparatii cu asfalt pe mai multe strazi

SC Citadin SA a demarat deja lucrari pe mai multe artere din municipiu. Astfel, de la inceputul lunii martie au fost montate borduri pe bulevardul Alexandru cel Bun si pe soseaua Nationala, au fost reparate cu asfalt strazile Basarabi, George Cosbuc si Nicolae Balcescu, frezate si reparate cu asfalt strada Primaverii si bulevardul Nicolae Iorga, marcata cu noi statii taxi soseaua Nicolina si sterse marcajele de pe strada Moara de Vant si bulevardul Socola. Totodata, pe strada Primaverii a fost initiata reamenajarea statiei de autobuz.

Pana pe 20 martie societatea din subordinea Primariei va continua sau va initia reparatii cu asfalt pe strazile Mitropolit Varlaam, Cucu, Stihii, Nicolae Balcescu, Petru Movila si Simion Barnutiu, bulevardele Primaverii si Alexandru cel Bun, soselele Munteni si Nationala si Parcul Copou. Acelasi gen de lucrari vor fi demarate in cartierele Pacurari si Ciurchi. Marcaje rutiere vor fi aplicate pe bulevardele Alexandru cel Bun, Dacia si Independentei, in zona pasajului Alexandru cel Bun si pe strada si soseaua Pacurari. De asemenea, se vor desface si monta borduri pe soselele Nationala si Munteni si strada Milcov.

Curatenie pe si in mijloacele de transport in comun

Pana pe 30 aprilie RATP va asigura estetizarea intregului parc auto, prin revopsirea tramvaielor si autobuzele. Totodata, va fi efectuata igienizarea acestora. „RATP va estetiza toate mijloacele de transport din parcul propriu. Autobuzele si tramvaiele vor fi curatate de colajele vechi si inestetice si vor fi vopsite si decorate potrivit noii identitati vizuale a regiei, in culorile alb si verde. in aceeasi perioada se vor cumpara si uniformele pentru vatmani, soferi si controlori. Este un prim pas spre un alt nivel de civilizatie al transportului public local”, a anuntat Mihai Chirica.

Din campania de curatenie face parte si seria de actiuni care vizeaza curatarea si vopsirea stalpilor, eliminarea stalpilor neutilizati sau degradati ai E.ON si ingroparea retelelor aeriene.

Plantari de copaci si amenajari de spatii verzi in tot orasul

Conform Hotararii de Consiliu Local 202/2014, care a fost initiata chiar de Mihai Chirica si care prevede plantarea a 10.000 de tei pana in toamna acestui an, in perioada urmatoare vor fi plantati 3.735 de tei. Totodata, in aceasta primavara vor mai fi plantati 3.286 de mesteceni, paltini, stejari, castani, malini, salcami, frasini, pini si molizi, 8.023 de arbusti din specii foioase si rasinoase si 7.083 de trandafiri de diverse soiuri. De asemenea, vor fi plantati si refacuti 6.785 de metri de gard viu si 146.604 de metri de gazon.

Totodata, SC Servicii Publice Iasi SA va amenaja spatii verzi in strazile Tabacului si Prof. I. Simionescu. De asemenea, vor fi reamenajate spatiile verzi din Parcul Expozitiei, rond Targu Cucu, Palatul Culturii, Esplanada Alexandru cel Bun si rondul Podu Ros.
     
Tag-uri: iasi, curatenie, primavara
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii