A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1716068752.0211.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Muzeul Municipal va avea o camera cu podea de sticla
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
12-09-2014, ora 08:55

Iasi: Muzeul Municipal va avea o camera cu podea de sticla

Articol de Cristian Amariei
Lucrarile de restaurare si consolidare a cladirii din strada Zmeu nr. 3 ce va adaposti Muzeul Municipal au scos la lumina portiuni ale fundatiei unei cladiri anterioare, zid datat de arheologi la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX. Descoperirea zidului si cercetarea arheologilor a relevat o etapa, pana acum necunoscuta, a istoricului cladirii.

Specialistii considera ca zidul in forma de arc de cerc apartine fundatiei sau beciurilor cladirii de secol XVIII ce apartinea capitanului Vistu si facea parte din proprietatea bisericii Zlataust. Pe ruinele acestei cladiri, boierul Ilie Burchi, zis si Zmau, a construit la inceputul anilor 1800 imobilul actual, ce a fost extins in perioada interbelica.

Expus pentru turisti

Descoperirea zidului a dus la modificarea proiectului initial de restaurare. Pentru punerea in valoare a ruinelor cladirii vechi, o camera a muzeului va avea pardoseala de sticla, iar zidul va fi iluminat arhitectural. Pe o structura metalica vor fi montate panouri de sticla speciala pentru a permite turistilor sa observe zidaria veche de peste 200 de ani. Portiunea de zid va fi conservata, piatra va fi curatata si tratata cu un lac special pentru a o proteja. Modificarea lucrarilor nu necesita suplimentarea finantarii, fiind acoperita de fondurile initiale ale proiectului european.

Stadiul lucrarilor

Restaurarea imobilului se desfasoara in ritm alert, fiind inregistrat si un usor avans fata de planificarea initiala. in acest moment se lucreaza la consolidarea si inaltarea acoperisului cladirii. Sunt inlocuite in acest proces grinzile de lemn afectate de infiltratii, dar sunt pastrate si restaurate cele aflate intr-o stare buna. in acelasi timp, se lucreaza la refacerea planseului de lemn dintre parter si etaj si a scarilor interioare. Constructorii au definitivat pana acum consolidarea fundatiei cladirii si a beciurilor. De asemenea, este decapata tencuiala interioara si a inceput consolidarea zidariei. O atentie deosebita a fost acordata decoratiunilor arhitecturale exterioare. Au fost facute mulaje dupa ornamentatii care vor ajuta specialistii sa recreeze elemente identice.

Viitorul muzeului

Infiintarea Muzeului Municipal reinvie institutia ce a functionat la Iasi in perioada interbelica si va prezenta unitar istoria orasului. Muzeul va avea spatii de expozitii permanente si temporare la parterul cladirii si la etaj, o colectie numismatica, in beciurile cladirii, sala multimedia, de conferinte si un atelier de conservare si restaurare.

Conform graficului de lucrari, restaurarea cladirii urmeaza sa fie finalizata in octombrie 2015, iar muzeul va fi deschis partial la inceputul anului 2016. in paralel cu lucrarile de restaurare, echipa municipalitatii care se ocupa de proiect a demarat si procedura de acreditare a muzeului si de constituire a colectiilor de exponate.

Infiintarea Muzeului Municipal in imobilul din strada Zmeu nr. 3 face obiectul unui proiect european castigat de Primaria ieseana si are o valoare totala de aproximativ 13 milioane lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind sustinute de finantarea nerambursabila.

Sursa: curierul-iasi.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii