A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1713853594.7191.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: Medicul care era de garda in noaptea internarii profesorului Brailean nu mai poate face garzi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-03-2015, ora 09:46

Iasi: Medicul care era de garda in noaptea internarii profesorului Brailean nu mai poate face garzi

Articol de Madalina Irimia
Conducerea Spitalului "Parhon", unde a fost internat initial profesorul universitar Tiberiu Brailean, transferat apoi la Spitalul "Sf. Spiridon", unde a decedat duminica in urma unui stop cardiorespirator, a decis ca medicul care a fost de garda in acea noapte sa nu mai faca garzi.

In raportul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, facut in cadrul anchetei privind decesul profesorului universitar Tiberiu Brailean, se arata ca medicul care era de garda la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" in noaptea in care a fost adus cadrul didactic "a temporizat excesiv pacientul in incercarea de a pune un diagnostic precis".

"Comisia formata la nivelul DSP Iasi, impreuna cu reprezentantii legali ai Spitalului „Parhon”, Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi, Spitalului „Sf. Spiridon”, au concluzionat, preliminar, ca medicul de garda Georgiana Nastase de la Spitalul „Parhon” a temporizat excesiv pacientul in incercarea de a pune un diagnostic precis. De asemenea, medicul de garda, conform protocoalelor si procedurilor interne ale Spitalului „Dr. C.I. Parhon” Iasi , nu a luat legatura, in timp util, cu un medic primar sau cu seful clinicii in vederea stabilirii unui diagnostic precis si a conduitei terapeutice corespunzatoare”, se precizeaza in raportul DSP Iasi.

Conform sursei citate, profesorul Tiberiu Brailean a fost internat, in 4 martie, la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" din Iasi, pacientul fiind cunoscut cu obezitate si diabet zaharat. Profesorul universitar a fost adus la spital la ora 01.46, pentru o simptomatologie care dura de 48 de ore, el avand dureri precordiale intermitente, dispnee, subfebrilitate pasagera, varsaturi si "stare generala alterata".

La ora 1.58, pacientul a fost internat la Spitalul "Parhon", iar medicul de garda Ana Maria Georgiana Nastase l-a monitorizat clinic si paraclinic, stabilind un diagnostic preliminar de tromboembolism pulmonar.

Patru ore mai tarziu, in jurul orei 6.00, a fost solicitat un consult cardiologic interclinic la Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi, medicul de acolo suspectand, la randul sau, un tromboembolism pulmonar, astfel ca a recomandat transferul de urgenta al profesorului la sectia de cardiologie a Spitalului "Sfantul Spiridon”.

Pacientul a fost transportat cu o ambulanta la Spitalul "Sf. Spiridon", unde, la ora 08.00, a suferit un stop cardiorespirator, fiind resuscitat 50 de minute, apoi internat la Clinica de cardiologie si ulterior la terapie intensiva, in coma postresuscitare, se mai arata in raportul DSP Iasi.

Cauza stopului cardiorespirator a fost considerata tromboembolism pulmonar masiv, iar patru zile mai tarziu, in 8 martie, pacientul a decedat.

Potrivit raportului DSP Iasi, Brailean a fost consultat acasa, cu doua zile inaintea internarii, in 2 martie, de catre un echipaj al Serviciului Judetean de Ambulanta, care i-a recomandat internarea, insa cadrul didactic a refuzat, semnand si un document in care mentiona acest lucru.

In raportul DSP se precizeaza ca fiica profesorului Tiberiu Brailean, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a solicitat in scris sa nu fie facuta necropsia.

"La nivelul DSP Iasi se va constitui o comisie formata din directorul executiv si directorul executiv adjunct care, impreuna cu managerii de spitale si directorii medicali, vor evalua, din nou, protocoalele de colaborare incheiate intre unitatile sanitare din judetul Iasi, urmand ca in aproximativ doua saptamani sa se identifice masuri suplimentare ce urmeaza a fi incluse in aceste protocoale pentru ca asemenea tip de incidente sa fie evitate”, se mai arata in raportul DSP.

In documentul citat se mai precizeaza ca reprezentantii Spitalului "Dr. C. I. Parhon" au decis sa-i suspende doctoritei Ana Maria Georgiana Nastase contractul individual de munca cu timp partial pentru linia de garda, astfel ca aceasta nu mai poate face garzi la unitatea sanitara.

Medicul Ana Maria Georgiana Nastase nu era angajata a Spitalului "Parhon", ci avea contract doar pentru a indeplini serviciul de garda.

Directia de Sanatate Publica Iasi a inaintat o cerere Colegiului Medicilor Iasi, care urmeaza sa fie analizata in zilele urmatoare.

"Dupa ce vom primi sesizarea departamentului de jurisdictie va incepe ancheta, una care se va referi la existenta unei abateri disciplinare si la calitatea actului medical. Daca va constata ca exista o abatere, plangerea va fi trimisa in Comisia de disciplina, intarzierea diagnosticului putand fi determinata doar in urma unei anchete temeinice, diagnosticul fiind si acum incert fiindca tromboembolismul poate fi stabilit cu certitudine doar in cazul unei necropsii”, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax, Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Directia de Sanatate Publica Iasi a deschis, la inceputul saptamanii, o ancheta in cazul mortii profesorului universitar Tiberiu Brailean, care ar fi asteptat sase ore pentru a primi ingrijiri la Spitalul "Parhon", unde a ajuns cu insuficienta respiratorie, fiind apoi transferat la "Sf. Spiridon", unde a murit dupa patru zile.

Reprezentantii DSP Iasi au cerut conducerii Spitalului "Parhon" toate actele cu privire la internarea profesorului universitar Tiberiu Brailean, in varsta de 55 de ani, care a murit, duminica, in urma unui stop cardiorespirator.

Eugen Popescu, directorul DSP Iasi, declara ca din primele informatii reiesea ca pacientul "a fost stationat" la Spitalul "Parhon" in conditiile in care s-ar fi impus transferul imediat al acestuia.

"Mie mi s-a parut ca pacientul a fost stationat la Spitalul „Parhon„ si nu am inteles de ce nu a fost trimis catre Spitalul „Sfantul Spiridon„ de la inceput, in conditiile in care acest ultim spital deruleaza un program national de tromboembolism, iar suspiciunea medicilor de la „Parhon” era si de embolism pulmonar", a spus directorul DSP Iasi.

Traian Brailean a fost dus, miercurea trecuta, la ora 7.40, cu ambulanta la Spitalul "Dr. C.I. Parhon" din Iasi, cu insuficienta respiratorie, sotia acestuia spunand ca el se sufoca.

Profesorul a fost transferat ulterior catre Spitalul "Sfantul Spiridon", dupa ce ar fi stat sase ore in triaj la "Parhon", sotia acestuia, Simona Modreanu, fiind informata ca s-a hotarat transferul fiindca medicii nu au putut sa identifice daca este vorba despre un infarct sau un embolism pulmonar.

"M-am bucurat ca garda este la „Parhon” pentru ca ma gandeam ca va fi vazut de un cardiolog, avand in vedere ca respira greu si se sufoca. Am asteptat sase ore pana cand am putut sa il vad, insa in timpul acesta am aflat de la asistente ca abia dupa trei ore i s-au recoltat probe de sange pentru analize si ca dupa alte trei ore a venit cardiologul. Cand am reusit sa-l vad, era constient, avea pusa o perfuzie, dar fara masca de oxigen, desi avea probleme clare cu respiratia", declara Simona Modreanu, sotia profesului.

Simona Modreanu declara ca se va gandi dupa inmormantare daca sa faca sau nu demersuri legale cu privire la acest caz, sperand sa fie sprijinita de catre managerul Spitalului "Sfantul Spiridon", Ioan Barliba.

"Pana acum nu m-am gandit, am stat langa sotul meu cat s-a putut, iar de duminica alerg dupa problemele administrative. Indata ce se incheie aceasta perioada am sa port mai intai o discutie cu domnul manager Barliba si am sa ma sfatuiesc cu dumnealui pentru ca, daca pornesc eu o actiune, ca persoana privata, asa cum au facut si alti sute inainte, o sa ajunga plangerea in primul sertar. As vrea macar atat, sa profitam post mortem de notorietatea domnului Brailean, sa se faca ceva pentru ca alti oameni sa nu mai pateasca acelasi lucru. Sa se porneasca o ancheta cu specialisti", spunea Simona Modreanu.

Ea preciza ca in certificatul medico-legal cauza mortii este trecuta stop cardiorespirator, dar aceasta a fost "ultima manifestare" a problemelor medicale antecedente.

Profesorul doctor Tiberiu Brailean a fost cadru didactic al Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, iar in trecut a fost atat consilier local, cat si consilier judetean. In activitatea sa profesionala, a redactat mai multe lucrari despre economie si implicatiile religiei in stiintele economice.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii