A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1715754050.3753.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iasi: La urgente dupa ce au consumat ciuperci
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
07-06-2013, ora 12:19

Iasi: La urgente dupa ce au consumat ciuperci

Articol de Madalina Irimia

Dupa ploile abundente din ultima perioada au inceput sa apara si pacientii cu intoxicatii cu ciuperci.

Cei care au ingerat ciuperci toxice au prezentat greturi, varsaturi, astenie,vertij, transpiratii profuze.Aceste cazuri necesita prezentare rapida la spital si masuri de suport volemic, terapie simptomatica, depurarea toxicului prin spalaturi gastrice, antidotism precum si internare intr-un serviciu specializat in Toxicologie. Reamintesc riscul letal al acestui tip de intoxicatie prin insuficienta hepatorenala, de necesitatea consumului doar a ciupercilor avizate fitosanitar si de faptul ca aceste intoxicatii necesita terapie intr-un serviciu specializat in Toxicologie. Experienta anilor trecuti ne arata ignorarea acestor sfaturi si cresterea incidentei acestor cazuri, unele letale”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

In fiecare an auzim despre riscurile intoxicatiei cu ciuperci dar neglijam sau omitem sfaturile medicale. Dincolo de clasicul ,,mie nu mi se poate intampla” raman de necontestat beneficiile acestei ,,carni vegetale” a carui continut proteic atinge 30 % iar continutul crescut de calciu, magneziu, fier , magneziu, mangan, siliciu, cupru, zinc este recomandat in combaterea asteniei si in perioadele de post.

Recomandam doar consumul ciupercilor:

1. cu aviz fitosanitar din magazine autorizate;

2. tinere (aruncati toate ciupercile batrane, degradate si viermanoase)

3. curatate ( prin taierea partii inferioare murdare a piciorului) si spalate (de 2-3 ori in apa si tinute cate 30 minute in apa sarata pentru inlaturarea viermilor)

4. pastrate in frigider

5. intotdeauna preparate

NU UITATI :

1. NU cumparati ciuperci fara aviz fitosanitar culese de ,,cunoscatori”. Eventuale economii nu merita riscul decontarii in vieti omenesti.

2. NU consumati ciuperci culese din zone in care au fost utilizate pesticide si ierbicide pentru ca sunt toxice;

3. NU culegeti ciuperci pe ploaie (se strica mult mai repede);

4. NU conservati ciupercile timp indelungat ;

5. NU pastrati ciupercile marinate si sarate in vase de zinc, in borcane inchise cu capace de fier (este recomandat ca in drept capacelor sa se puna mai multe randuri de hartie).

Riscul instalarii de efecte nocive dupa consumul de ciuperci depinde de:

1. specia de ciuperca (efectele toxice cele mai grave apar dupa consumul de ciuperci necomestibile dar si ciupercile comestibile crecute pe un sol impregnat de substante toxice);

2. modul de conservare si preparare;

3.cantitatea ingerata;

4.varsta pacientului (copiii sunt mai sensibili), patologie asociata.

,,Cunoscatorii” trebuie sa stie ca nu au nicio sansa sa ,,identifice” ciupercilor toxice prin introducerea unui ban sau ligurinta de argint sau a usturoiului si a cepei pentru ca modificarile de culoare ale acestora sunt datorate unei enzime ce poate aceeasi reactie la orice ciuperca.

Simptomele sunt nespecifice si devin sugestive doar in contextul relevarii in antecedente ( 2-15 ore)a consumului de ciuperci sau evidentierii la mai multi consumatori ai aceluiasi pranz de ciuperci. Ne putem gandi la intoxicatia cu ciuperci atunci cand apar stari de greata, voma, cresterea ritmului respiratiei, transpiratie, salivatie abundenta, ameteli, slabiciune, dereglari de vedere, ingustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree.

Gravitatea intoxicatiei depinde de specia de ciuperca si reactivitatea individuala copii si cei cu patologie asociata hepatorenala au o susceptibilitate crescuta si dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasa iar forme clinice sunt grave cu instalarea frecventa a comei hepatice de multe ori cu sfarsit letal) iar simptomele sunt nespecifice.

Conduita in intoxicatia cu ciuperci:

1.Dupa aparitia de simptome descrise mai sus sunati la 112 si chemati ambulanta intrucat este nevoie de internare urgenta intr-un serviciu specializat in toxicologie.

2.Intoxicatul va fi transportat la spital impreuna cu toti cei care au mancat ciuperci chiar daca nu au simptome de intoxicatie.

3.Pana la sosirea ambulantei se incepe evacuarea stomacului prin provocarea de varsaturi prin gadilarea luetei (omusor) dupa ce pacientul ingera de 4-6 ori cate 500 ml apa pe care o va vomita pana cand continutul evacuat devine limpede pentru a nu mai permite absorbtia toxinelor.

     
Tag-uri: spital, ciuperci, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii