ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-06-2013, ora 12:34

Iasi Fringe Festival- zece zile dedicate exclusiv productiilor independente de teatru neconventional si dans contemporan

Articol de Madalina Irimia

Vineri, 14 iunie, va debuta prima editie a Iasi Fringe Festival, un maraton de zece zile dedicat exclusiv productiilor independente de teatru neconventional si dans contemporan, inclus in Festivalul International al Educatiei.

Numarul trupelor care s-au inscris la prima editie a Iasi Fringe Festival, care va avea loc intre 14 si 23 iunie, a depasit orice asteptari. Din cele peste 120 de spectacole propuse organizatorilor au fost selectate cele mai bune 50 de performance-uri de coregrafie, teatru si dans contemporan. ”Suntem gata sa declansam cea mai mare ofensiva a artelor neconventionale ale spectacolului pe care a trait-o Iasul,” a declarat Vlad Ignat, jurnalist, coordonator-asistent Iasi Fringe Festival.

Maratonul artistic va debuta cu spectacolul „Gunoierul”, o productie independenta a Trupei de Teatru S din Iasi. Spectacolul este o comedie spumoasa a oamenilor obisnuiti, dar cu secrete “mari”. O comedie de Mimi Branescu ce te face sa te intrebi : ”eu ce am in gunoiul meu ?”

Pe cele 10 zece scene ale festivalului, amenajate in cele mai populare cafenele din Iasi, vor urca peste 200 de artisti din toata tara. Vor avea loc 75 de reprezentatii.

Actori, regizori, coregrafi, dansatori, papusari sau saltimbanci, nominalizati si casigatori ai premiilor UNITER sau studenti, toti tineri plini de entuziasm si talent vor despica subiectele ramase in afara teatrului conventional si vor oferi publicului iesean, pe indelete - timp de 10 zile - un festin al exprimarii artistice libere si originale.

Peste 40 de trupe de teatru independente din Romania vor da viata orasului printr-un concept inedit, acela de „educatie, cultura si arta in aer liber” si, mai ales, „educatie prin spectacol”, iar pentru pentru ca Fringe-ul inseamna arta coborata printre oameni, pe strada, vor fi doua scene pe Bulevardul Stefan cel Mare unde publicul va putea interactiona zilnic cu artistii in cadrul unor spectacole de improvizatie, dans si teatru.

Performance-urile inscrise in concursul festivalului sunt create din dorinta de exprimare libera si pasiunie pentru experiment, inovatie, neconventional si improvizatie, fiind productiile unor trupe independente, nesustinute financiar de institutiile statului, si nesupusa cutumelor sistemului institutionalizat.

Accesul la toate cele 75 de reprezentatii care se vor desfasura in cadrul primei editii a Iasi Fringe Festival se va face in baza unei donatii sugerate in jurul sumei de zece lei, ca suport si apreciere pentru creatiile scenei de teatru independente din Romania si a fenomentului underground.

Pana pe 14 iunie, cand artistii vor invada locatiile Fringe (Kiddo Cafe, Arte Bar, Bar La Baza, Clubul Creatorilor, Cafeneaua Maideyi, Teatru FIX, Cafeneaua Acaju, Bar Hand, Sala Studio a Universitatii de Arte George Enescu si noua terasa de la Moldova Mall, Art House) organizatorii Iasi Fringe Festival isi invita publicul intr-unul dintre cele trei corturi montate in Piata Unirii, pe bulevardul pietonal Stefan cel Mare si in Parcul Copou, pe Facebook, pe https://www.facebook.com/IasiFringeFestival sau la adresa de mail fringe@fieiasi.ro.

Foto: facebook.com

     
Tag-uri: festival, Iasi, teatru
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii