ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-03-2014, ora 15:08

Iasi: Expozitie despre Regele Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii

Articol de Madalina Irimia

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii anunta vernisarea expozitiei Regele urmarit. Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii, care va avea loc joi, 20 martie, la ora 16, in spatiul Muzeului Universitatii (Str. Titu Maiorescu, nr. 12).

Expozitia organizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si UAIC, in parteneriat cu Asociatia „General Nicolae Radescu”, beneficiaza de sprijinul Casei Regale a Romaniei si va fi deschisa publicului in perioada 20 martie – 4 mai 2014.

Materialele acopera perioada exilului, cand M.S.R. Mihai I al Romaniei a devenit subiect al urmaririi informative coordonata de politia politica. De-a lungul anilor, Securitatea l-a numit „Strainul”, „Leon” sau „Rex”, iar masurile supravegherii informativ-operative, intreprinse impotriva Familiei Regale, au fost organizate in actiunea denumita „Coroana”.

Expozitia Regele urmarit. Mihai I al Romaniei in dosarele Securitatii, realizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cuprinde documente emise de politia politica pe toata durata urmaririi informative in exil a membrilor Familiei Regale (1948-1989), fotografii (o parte dintre ele, inedite, au fost puse la dispozitie de Casa Regala a Romaniei), articole de presa etc.

Conform directivelor specifice, documentele emise de Securitate sunt variate: planuri de masuri, dirijarea informatorilor in incercarea obtinerii unor date pentru compromiterea membrilor Familiei Regale, presiuni asupra unor persoane sau institutii internationale spre a nu mai acorda sprijin actiunilor M.S.R. etc.

In afara supravegherii informative, expozitia prezinta si arhitectura operatiunilor de compromitere, incercarile de infiltrare a unor informatori pe langa Familia Regala si boicotarea initiativelor M.S. de coagulare a exilului in jurul unor comandamente patriotice.

     
Tag-uri: expozitie, UAIC, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii