ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
23-10-2012, ora 04:34

Iasi: Conferinta POSDRU- dezvoltare sau faliment?

Articol de Alexandra Stefanescu

Comisia ONG din Cadrul Consiliului De Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi organizeaza miercuri, 24 octombrie, ora 10.30, in Sala Nicolae Paulescu a Centrului de sprijinire a afacerilor IDEO, Sos. Pacurari nr. 138, Iasi, la conferinta de presa cu tema “Efectele dezastruoase ale blocajelor Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU)”. Comisia ONG se asociaza astfel protestului Coalitiei ONG-urilor pentru Fonduri Structurale, care porneste, in aceeasi zi si la aceeasi ora, in mars, pe traseul Ministerul Muncii - Guvernul Romaniei - AM POS DRU.

Vor fi prezentate argumentele pentru care ONG-urile protesteaza fata de ineficienta managementului Fondului Social European in Romania.

ONG-urile atrag atentia asupra faptului ca majoritatea aplicantilor nu au fraudat aceste fonduri si sunt implementatorii onesti. Desi s-au anuntat verificari succesive si masuri de imbunatatire a platilor insa, nu se mai primesc rambursari de luni de zile, si cei mai multi beneficiari ai POSDRU au intrat sau vor intra foarte curand in incapacitate de plata si vor fi obligati sa disponibilizeze angajatii.

Astfel, in loc sa duca la dezvoltarea resurselor umane, in Romania acest program va genera cresterea exponentiala a numarului de someri si de falimente. In loc sa fie aduse fonduri la bugetul de stat din taxele si impozitele platite de angajati, bugetul va trebui sa ofere asistenta sociala pentru cei ce vor fi disponibilizati.

Se urmareste atragerea atentiei asupra:

- lipsei de eficienta a Autoritatii de Management pentru POS DRU

- lipsei de transparenta in efectuarea platilor catre implementatori

- opacitatatii totale in luarea deciziilor la nivelul acestui program

- schimbarii constante a regulilor in timpul jocului si aplicarea retroactiva a multor masuri

- lipsei de solutii pentru datoriile imense acumulate de beneficiari in perioadele foarte lungi de intarziere la plata a cererilor de rambursare

- nefunctionarii OI POS DRU MECTS, care a ajuns sa acumuleze intarzieri de mai bine de 1 an in procesarea cererilor de rambursare

- lipsei de angajament a Guvernului pentru functionarea programului, inclusiv declaratiile neclare si contradictorii referitoare la suma pe care Ministerul Finantelor s-a angajat sa o transfere AM POS DRU pentru plata rambursarilor.

Se solicita:

- Respectarea obligatiilor contractuale fata de implementatorii care, prin cele aproape 2000 de proiecte POSDRU contribuie, inclusiv prin taxele si impozitele platite catre bugetul de stat, la dezvoltarea acestei tari

- Planificarea alocarilor financiare catre AMPOSDRU prin bugetul de stat pentru 2013

- Rezolvarea tuturor situatiilor semnalate de beneficiari in functionarea AM POS DRU

- Rezolvarea urgenta a situtiei de blocaj prelungit de la nivelul functionarii OI POSDRU MECTS.

De ani de zile, POSDRU se deruleaza cu dificultate si oricate promisiuni se fac, si indiferent de catre cine, constatam ca pe de o parte implementatorii sunt considerati “la gramada” hoti (din cauza clientelismul politic care se pare s-a manifestat in unele cazuri si in acest segment), pe de alta parte, efectul acestor practici ne afecteaza pe toti. De 4 ani de zile decand implementam proiecte POSDRU, se declara ca se evalueaza cereri si se fac plati, dar banii nu intra in conturile noastre decat cu intarzieri foarte mari. Nu stim cui se onoreaza cererile de plata. Nu ne intereseaza culoarea politica a guvernului care gestioneaza acesti bani. Ne intereseaza doar sa ne recuperam banii cheltuiti si sa avem siguranta ca a fi implementator de fonduri europene inseamna proba performantei, nu eticheta de hot sau umilinta de a sta vesnic cu mana intinsa la autoritati, in numele celor pe care ii lasi in strada daca inchizi portile”, a declarat Angela Achitei, presedintele Comisiei ONG din Cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi.

     
Tag-uri: conferinta, ADV, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii