ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-11-2012, ora 13:04

Iasi: Campanie de control a activitatii de mediere a angajarii fortei de munca in strainatate

Articol de Madalina Irimia

In judetul Iasi, de la intrarea in vigoare a Legii nr. 56/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, s-au inregistrat un numar de 52 agenti de ocupare a fortei de munca. In prezent, conform informatiilor de la Oficiul Registrului Comertului, functioneaza 19 societati comerciale, dintre cele inregistrate ca agenti de mediere a fortei de munca. Acestea si-au pastrat obiectul principal de activitate, nu au activitatea suspendata si nu se afla in procedura de insolventa, lichidare sau dizolvare.

Conform raportarilor statistice centralizate trimestrial la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi, in cursul anului 2012 doar 5 agenti au desfasurat efectiv activitate de mediere, prin intermediul carora au fost angajate in strainatate 700 persoane. In anul 2011, acelasi numar de agenti de ocupare a fortei de munca, au finalizat proceduri de mediere pentru angajarea in strainatate a 744 persoane.

In perioada 4 octombrie - 2 noiembrie 2012 Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi a desfasurat actiuni de control a activitatilor de mediere a angajarii fortei de munca in strainatate, in cadrul "Campaniei Nationale de verificare a modului in care agentii de ocupare a fortei de munca respecta prevederile legale privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate", initiata si organizata de Inspectia Muncii.

Actiunile de control au vizat 58 de unitati, atat agenti de ocupare a fortei de munca inregistrati la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi, cat si societati comerciale care au ca obiect de activitate "Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca - cod CAEN 7810".

Dintre agentii de ocupare a fortei de munca controlati, trei au fost sanctionati contraventional pentru desfasurarea activitatii fara indeplinirea conditiilor legale (lipsa contractelor continand oferte ferme de locuri de munca incheiate cu parteneri din strainatate, neasigurarea incheierii contractelor individuale de munca si in limba romana) si pentru nepunerea la dispozitia inspectorilor de munca a documentelor solicitate in vederea realizarii controlului. De asemenea, doua societati comerciale au fost sanctionate contraventional, pentru desfasurarea activitatilor de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate, fara a avea obiectul de activitate principal solicitat de lege si fara inregistrarea la Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi. Valoarea totala a amenzilor contraventionale aplicate in cadrul campaniei a fost de 25.000 lei.

In paralel cu activitatea legala si transparenta a agentilor de ocupare a fortei de munca, se observa prezenta unor anunturi de recrutare a fortei de munca pentru angajare in strainatate, postate la adapostul anonimatului. Acest gen de recrutare se desfasoara in principal prin intermediul internetului, dar anunturi similare se regasesc si in presa scrisa. Activitatile sunt in cele mai multe cazuri ascunse controlului autoritatilor si implica riscuri majore pentru aplicanti, atunci cand nu sunt desfasurate de entitati identificate sau identificabile (societati comerciale romane, sau filiale ale unor societati straine, care au ca obiect de activitate "Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca - cod CAEN 7810").

Activitatile de mediere imbraca uneori diverse forme atipice sau deghizate (prestari de servicii in strainatate ca persoana independenta, detasarea in cadrul prestarilor de servicii transnationale, sistemele "Au Pair" si "Work and travel"), iar inventivitatea celor care incearca fraudarea si inselarea persoanelor aplicante este nelimitata.

In momentul actual, legislatia care reglementeaza medierea angajarii in strainatate parcurge un proces de actualizare si modificare, tocmai pentru a raspunde mai bine situatiilor cu care ne confruntam in prezent si care afecteaza negativ persoanele aflate in cautarea unui loc de munca in strainatate.

Institutia noastra este preocupata de informarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca in strainatate, in acest sens pe pagina proprie de internet (http://www.itmiasi.ro), la sectiunea "Informatii privind munca in strainatate", este postata lista agentilor de ocupare a fortei de munca inregistrati in judetul Iasi (se inregistreaza in judetul unde au sediul).

Pentru a preveni situatiile nedorite, sfatuim aceste persoane sa apeleze doar la agenti de ocupare a fortei de munca inregistrati la inspectoratele teritoriale de munca si chiar daca este parcursa o etapa prealabila de informare-comunicare prin intermediul internetului, continuarea colaborarii este preferabil sa fie realizata doar cu acei intermediari care detin un sediu si o identitate verificabila in Romania.

Este de preferat ca persoanele carora in procesul de recrutare si selectie li se solicita achitarea unor sume de bani, sa se adreseze direct Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi, pentru a obtine informatii si raspunsuri la situatiile concrete.

Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi, va continua monitorizarea si controlul activitatilor de mediere a angajarii fortei de munca in strainatate care se desfasoara in judetul Iasi, pentru mentinerea in limitele legale a acestor activitati si asigurarea masurilor de protectie a cetatenilor romani care doresc sa se angajeze in strainatate.

     
Tag-uri: ITM, munca, Iasi, strainatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii