ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
01-07-2015, ora 15:10

Iasi: Camera de vizita pentru copii la Penitenciar, amenajata de Asociatia Alternative Sociale

Articol de Cristian Amariei
Statistici ingrijoratoare la Iasi. O mie de copii din judet au parinti dupa gratii. De aceea, Asociatia Alternative Sociale a infiintat la Penitenciarul de maxima siguranta o camera- special pentru copii. Acolo, minorii isi pot vedea parintii fara a fi afectati de imaginea spatiului de detentie.

De un an de zile, Anca are sotul dupa gratii. Femeia spune ca ii este foarte greu sa-si creasca cei trei copii. Pe langa lipsa parintelui de acasa, minorii mai sunt afectati si de alte probleme cum ar fi saracia si comportamentul celor din jurul lor.

"Este greu pentru ca nu vor sa vorbeasca despre asta altor copii, de exemplu. Sunt copii cu prejudecati. Cealalta, cel putin, e la liceu si la un moment dat el a zis ca o sa vin eu acasa si o sa vin la tine la liceu. Deci numai atat i-a zis si a inceput sa planga - dar vine la mine la liceu sa ma faca de rusine? Altfel suna, in momentul in care mama e despartita si tata e acolo si altfel suna cand mama e aici si tata e in puscarie," spune femeia.

O mie de copii din judetul Iasi au cate un parinte dupa gratii. Statistica apartine asociatiei Alternative Sociale, care si-a propus sa creeze la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi un spatiu special pentru copii. De doua luni, camera de vizita este disponibila pentru cei care merg sa-si vada parintii dupa gratii. Reprezentantii asociatiei spun ca, de fiecare data, copiii sunt afectati atunci cand parintele le este arestat.

Liliana Foca, coordonatorul proiectului asociatia Alternative Sociale: "studiile arata ca, in situatia in care acesti copii nu beneficiaza de suport, ei au un risc de trei ori mai mari, decat alti copii vulnerabili, sa dezvolte comportamente predelincvente si delicvente. Astfel incat, ceea ce li se spune copiilor de mici "asa tata, asa fiu" devine o profetie care se autoindeplineste."

Pana acum doua luni, camera de vizita in care copiii veneau sa-si viziteze parintii in penitenciar nu era mult diferita de celelalte spatii de detentie. Acum, spatiul a fost mobilat si decorat ca pentru copii.

"Consideram, noi, lucrartorii din Penitenciarul Iasi, ca acest proiect are efecte benefice. Atat asupra copiilor detinutilor, cat si a detinutilor. Credem ca a avut efect in ce priveste o categorie de detinuti care nu-si anuntau copiii si nu-si invitau la vizita tocmai pentru a nu avea un impact negativ si a nu sti ca ei sunt in penitenciar," a explicat comisar sef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului din Iasi.

Iasul este al doilea judet din tara cu numar mare de copii care au parintii dupa gratii, spun reprezentantii asociatiei alternative sociale.

Catalin Luca, director executiv al Asociatiei Alternative Sociale Iasi: "E foarte important ca, pe langa probleme materiale pe care le are familia, pe care le au copiii, problemele scolare, este extrem de important ca acesti copii sa primeasca si consiliere psihologica si suport material."

Camera de joaca a fost decorata cu fonduri venite din partea statului elvetian. Nu mai putin de doua sute de mii de franci elventieni au fost investiti la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: iasi, penitenciar, copii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii